dinsdag, november 20, 2007

Nieuwsbrief Wereldsolidariteit najaar 2007

Gezondheidszorg tot in dorpen: CGTG zet door!

ACW, ACV en CM zijn, samen met Wereldsolidariteit de grootste financiele steun voor de CGTG in Guatemala. Natuurlijk zetten ze daar ook heel wat tegenover. Zo werken ze onder andere aan een programma dat de gezondheidszorg tot in de verste dorpen wil krijgen. Omdat transport van zieken er over de slechte wegen heel moeilijk is, organiseert de CGTG opleidingen voor de inwoners van de dorpen. Ze leren er eerste hulp en geven aan of de patient al dan niet naar een ziekenhuis moet. Ook aan het verstrekken van geneesmiddelen aan een betaalbare prijs wordt veel aandacht geschonken. Momenteel werden er 17 verkoopspunten en apotheken uitgebouwd en telkens ook voldoende mensen in de dorpen opgeleid om deze medicatie te kunnen verstrekken. Daarenboven gaat de CGTG ook preventief naar de dorpen met een mobiele medische post. Zo kunnen ze de kinderen, vrouwen en mannen aan een grondige medische controle onderwerpen.


Natuurlijk kunnen ze dit niet gratis aanbieden, de kosten worden wel zwaar gedrukt door de mutualiteitswerking en in startfase, uw hulp. Want dankzij de hulp van de leden van onze drie organisaties, kan de CGTG haar werking uitbouwen en groeien naar zelfstandigheid.

Meer gegevens kan je hier vinden.


De moord op Marco Portela zal niet licht vergeten worden!
In een eerdere nieuwsbrief hebben we de moord op Marco Portela bericht. Onze Guatemalteekse vriend, vakbondsafgevaardigde bij de bananenplukkers. Jullie hebben in grote getale gereageerd en petities ondertekend! Momenteel zijn er een 500 binnen en hebben we weet van nog een heel aantal petities die onderweg zijn. We geven deze aan de CGTG. Om te laten zien dat zij er niet alleen voor staan. Om te benadrukken dat we moord niet ongemerkt kan gebeuren. Om eindelijk actieve bescherming te vragen voor de syndicalisten en mensen die voor de rechten van de verdrukten opkomen.

Op 10 december 2007 is er de manifestatie van 'STOP THE KILLING', ook om Marco te gedenken. Gratis busvervoer voorzien vanuit Leuven. Inschrijven op lbc-nvk.leuven@acv-csc.be. Meer info hier.

Lege magen, volle brandstoftanks

Nu de wereld geconfronteerd wordt met uit de pan swingende aardolieprijzen en iedereen zich afvraagt hoelang we onze dierbare auto nog rijdende kunnen houden daagt aan de horizon van de derdewereldlanden het spook op van de "milieuvriendelijke biobrandstof ". Ook Guatemala ontsnapt daar niet aan: wereldwijd is de prijs van granen enorm toegenomen gedeeltelijk door een mindere oogst, maar in veel grotere mate door de enorme vraag naar (bio)energie .

In Guatemala heeft de prijs van de maïs nooit eerder het huidig peil bereikt, wat uiteraard een nefaste invloed heeft op de prijs van het basisvoedsel ( de maïstortillas ). Indien de natuur de arme bevolking nog eens parten speelt - een grote droogte of overvloedige regens - dan loert een catastrofale hongerepidemie om de hoek.

Voor het hele artikel, klik hier.


CGTG geeft voorwaardelijk vertrouwen aan nieuwe president in Guatemala!

José Pinzon, algemeen secretaris van de vakbond CGTG, is redelijk opgetogen met de verkiezing van Alvaro Colom. Het was de minst slechte kandidaat, vindt Pinzon. Colom dankt zijn verkiezing in belangrijke mate aan de steun van de bevolking op het platteland, die hopen dat hij hun iets van beterschap te bieden heeft. Dit moet natuurlijk nog afgewacht worden, want in sommige interviews heeft Colom al te kennen gegeven dat het niet gemakkelijk is de toestand in het land te veranderen. Alleszins heeft de oud generaal Otto Perez Molina, die door de media werd gesteund het niet gehaald en dat is op zich al een kleine overwinning.

Nederlandstalige info hier.
Engelstalige info kan je hier vinden (uitgebreider).


Onderhandelingen EU – Midden-Amerika : ook een kans voor de gewone burger?!

Dit najaar starten de onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Midden-Amerikaanse landen over een wederzijds akkoord. Men schat dat deze besprekingen 2 jaar zullen duren.

Vakbonden, werkgeversorganisaties en sociale bewegingen uit Midden-Amerika hebben bij deze onderhandelingen een raadgevende stem via het SICA. Voorzitter van SICA is Carlos Molina van de Middenamerikaanse vakbondskoepel CCT.

Het maatschappelijk middenveld wil meepraten en hoopt ook aandacht te kunnen stimuleren voor thema’s als rechten en arbeidsomstandigheden van werknemers, het functioneren van vakbonden en respect voor internationale normen.

Het mag echter niet louter om vrije handel gaan...

Voor het hele artikel klik hier.


CONVENTIE 169: snelcursus voor Maya's om zich te verdedigen tegen mijnexploitatie?

Het meest aangewezen instrument waarover inheemse gemeenschappen vandaag beschikken om hun rechten te verdedigen is Conventie 169- over Inheemse en Tribale Volkeren -van de Internationale Arbeidsorganisatie( ILO) Die werd in 1989 goedgekeurd en is sinds 1991 van kracht .Dit internationaal juridisch instrument geeft inheemse volkeren de mogelijkheid om de erkenning af te dwingen van hun cultuur en leefwijze,maar ook van de territoria die ze traditioneel bewonen Volgens deze conventie zijn zijn ondernemingen of regeringen verplicht de gemeenschappen grondig te informeren en te betrekken bij de beslissingen over het gebruik van natuurlijke rijkdommen op hun territoria en is het hun verboden deze gemeenschappen tegen hun wil te verhuizen.

De conventie is niet afdwingbaar, maar kan wel voor internationale druk en blaam zorgen. Ze werd onder andere ingeroepen om internationale ruchtbaarheid te geven aan het project van het Canadese mijnbedrijf Montana voor de open goudmijn Marlin in San Marcos, Guatemala .

Zonder voorafgaande informatie of consultatie van de lokale gemeenschappen is het bedrijf zich daar ,met gebruik van geweld ,in de streek komen vestigen,terwijl uit consultaties bleek dat 95 procent van de lokale bevolking tegen het project was

Montana krijgt van de Wereldbank een lening van 45 miljoen dollar Nochtans heeft de Wereldbank enkele jaren geleden een Extractive Industries Reviews laten uitvoeren over de impact van mijnbouw.

Dat onderzoek noemt het recht van de gemeenschappen op informatie en politieke participatie een van de prioriteiten en dat betekent ook dat bedrijven de goedkeuring moeten vragen van de betrokken bevolking

Internationale ngo's als Misereor, Social Alert en Fian vragen dan ook zowel aan de Guatemalteekse regering als aan de Wereldbank coherentie in hun beleid, en dus een opschorting van de vergunning voor Montana..

Meer info.

Video over het verzet van de boeren.

Video over de volksraadpleging.