donderdag, mei 27, 2010

Nieuwsbrief mei 2010

Mijnbouw in San Marcos, pijnpunten voor mens en milieu

Tijdens de Guatemala-reis van 2005 stond ook San Marcos op het programma. Door hevig noodweer was deze regio echter onbereikbaar. Jammer, want dan hadden we met eigen ogen kunnen zien wat de open mijnbouw in die regio aanricht. Dan hadden we ook zelf rechtstreeks contact kunnen hebben met de Mam Maya’s die proberen tegenmacht te organiseren tegen multinationals die zonder schroom mensen en milieu uitbuiten.

Voor een recent verslag (nov. 2009) over de situatie in San Marcos klik hier


CGTG slaat alarm rond toenemend geweld tegen vakbondsmensen in Guatemala

Samen met enkele andere werknemersbewegingen verenigd in de Guatemalan Labour, Indigenous and Campesino Movement klaagt CGTG het onophoudend en zelfs stijgend aantal geweldplegingen tegen vakbondsmensen aan. Op 2 februari 2010 presenteerden zij een rapport met een overzicht van de aanslagen tussen 2005 en januari 2010.

Meer info klik hier
Voor het dossier klik hier


Amper twee weken na de aanklacht tegen het geweld wordt het Altiplano Campesino Committee (CCDA) bedreigd

Op 16 februari 2010 wordt ‘Café Justicia’ in het centrum van Santiago Atitlán overvallen en worden leden van de CCDA voor 182 quintals bestolen. Er werden dreigbrieven achter gelaten aan het adres van CCDA.

Meer info klik hier


Guatemala: politiek dossier
Naar aanleiding van een bezoek van 8 vakbondsleiders in 2008 werd een politiek dossier opgesteld door drie organisaties, nl. Wereldsolidariteit, CATAPA en Werkgroep voor Rechtvaardigheid en Vrede in Guatemala. Informatie van enkele jaren terug maar nog steeds even actueel.

Voor het dossier klik hier




Kort nieuws (bron CLAT-schrift)

Nieuwe relatie Europa – Latijns Amerika?

Spanje is per 1 januari 2010 de tijdelijk voorzitter van de Europese Unie. Spanje zet zich in om in juni zowel de onderhandelingen over het associatieakkoord tussen Europa en Midden-Amerika als de bilaterale vrijhandelsakkoorden met Colombia en Peru af te ronden. Ook wordt getracht de dialoog over handel met MERCOSUR (Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay) opnieuw op te starten. In 2004 leidden verschillen tussen beide regio’s tot het opschorten van de onderhandelingen.
Een ander aandachtspunt van Spanje is het Europese gemeenschappelijk standpunt inzake Cuba. Vanaf 1996 was de relatie van de EU met Cuba gekoppeld aan vorderingen op het gebied van mensenrechten en democratie. Spanje tracht al sinds enkele jaren dit standpunt te vervangen door een bilateraal akkoord van samenwerking. Hierover bestaat echter nog geen overeenstemming onder de 27 lidstaten.

Europese Unie : Associatieverdrag met Midden-Amerika

De EU nodigt de Midden-Amerikaanse landen uit voor hervatting van de onderhandelingen in het kader van het Associatieverdrag, op 22 februari in Brussel. De onderhandelingen werden stopgezet na de staatsgreep in Honduras in juni 2009. Onduidelijk is nog of Honduras wordt uitgenodigd. De EU heeft de verkiezingsuitslag van november 2009 niet officieel erkend, maar wel gekwalificeerd als “een belangrijke stap voorwaarts”, ondanks de “abnormale omstandigheden. “