donderdag, juni 28, 2012

Actie 12 12: ook in België?

Op 15 juni voerden ACV, ACV Voeding en Diensten, Wereldsolidariteit en de National Domestic Workers Movement (India) actie aan het kabinet van Minister van werk Monica De Coninck. Exact een jaar na de goedkeuring door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) van de conventie voor waardig werk voor huispersoneel drongen de actievoerders aan op een snelle Belgische ratificatie van deze conventie. De minister beloofde hier met bekwame spoed werk van te maken. Het Belgisch regeerakkoord voorziet trouwens in deze ratificatie. Op dit moment heeft enkel Urugay de conventie al geratificeerd. Pas als twee landen de conventie hebben geratificeerd wordt ze ook daadwerkelijk van kracht. Deze actie kadert in een mondiale actiedag van de wereldvakbond. (foto: Jurgen Doom)



Wereldwijd werken meer dan honderd miljoen mensen als huispersoneel. Deze mensen koken, maken schoon, zorgen voor kinderen en ouderen,… Het overgrote deel van hen zijn vrouwen (82%), vaak gaat het ook over migranten en kinderen. Als IAO conventie 189 van kracht gaat, zou dit voor deze enorme groep werknemers een zeer belangrijke sociale doorbraak zijn:

•het recht op een minimumloon (in landen waar dit bestaat);
•een maandelijkse betaling van dit loon;
•toegang tot sociale zekerheid (ook bij zwangerschap);
•een vrije dag per week;
•afspraken rond arbeidstijd;
•het recht voor huispersoneel om zicht te verenigen in een vakbond.

De actievoerders vroegen ook betere arbeidsvoorwaarden voor dienstbodes (huishoudsters, kinderoppas,…) in België. Zij vallen immers zowel inzake sociale zekerheid als arbeidsrecht onder een oude, aparte regeling. Hun statuut is op vele vlakken minderwaardig.

Tenslotte kaartte de delegatie ook de situatie aan van huispersoneel in diplomatieke missies aan. Zowel hier in België, als in Belgische diplomatieke posten in het buitenland.

Minister De Coninck onderschreef het belang van de conventie huisarbeid en beloofde met bekwame spoed werk te maken van de ratificatie. Ze wil graag dat België het tweede land wordt dat de conventie ratificeert. Ze bevestigde dat de ratificatie van het grootste belang is voor huispersoneel in heel wat landen in het zuiden, maar ook in meer welvarende gebieden.

Chetan Chandran, vertegenwoordiger van de National Domestic Workers Movement uit India die bij de actie aanwezig was, verheugde zich op een snelle ratificatie door België. Een ratificatie door ‘Brussel’, de hoofdstad van de EU, heeft volgens hem een grote symbolische waarde. Hij hoopt dat België niet enkel zelf ratificeert, maar andere landen ook aanspoort deze conventie te ratificeren.

bron: www.wereldsolidariteit.be