maandag, november 26, 2007

Gezondheidszorg tot in de dorpen: De CGTG zet door!

Informatie over de mutualiteitswerking van de CGTG

1. Het aantal aansluitingen bij de Mutualistische werking is gestegen. Op de dag van vandaag hebben we 561 aansluitingen.

2. In het ziekenhuis halen we een gemiddelde van 151 patiënten per maand, hiervan hebben we 64% vrouwen en 36 % mannen. 65 % van hen zijn aangesloten bij onze mutualiteit en 35% niet.

3. In de tandheelkunde – centrum hebben we 85 personen per maand, van hen zijn er 54% vrouwen en 46 % mannen. 69 % vrouwen zijn lid en 31% zijn niet aangesloten.

4. In het klinisch laboratorium hebben we een maandelijks gemiddelde van 51 patiënten, en 104 onderzoeken. Van de bezoekers zijn er 62% vrouwen en 38 % mannen. 52 % zijn aangesloten.

5. We onderhouden een centrale apotheek, in dewelke we een breed gamma aan medicamenten hebben. Daarenboven hebben we 17 apotheken op het platteland (verkoopspunten of kleine apotheken), 8 in de gemeenschappen van Chichicastenango, in het departement Quiche, 6 in de gemeenschappen van Santa Barbara en Chicacao, in het departement Suchitepequez, 1 in een gemeente van het departement Santa Rosa, 1 in de gemeente Palin Esuintla en telkens 1 in het dorpje Setaña, Cobán en Alta Verapaz. Deze worden allen bevoorraad door de centrale apotheek.

Deze kleinere apotheken worden uitgebaat door gezondheidswerkers en gezondheidswerksters die persoonlijk opgeleid werden door onze gezondheidsdiensten.

6. In maart zijn 2007 tot nu (juni 2007) hebben we 19 mobiele medische controles gedaan. Hiervan zijn er 7 in de gemeenschappen van Suchitepequez, 10 in de gemeenschappen van El Quiché, 1 in een gemeenschap in Santa Rosa en 1 in de dorpen Setaña, Cobán en Alta Verapaz. Bij deze hebben we het bezoek gehad van 485 patiënten, van dewelke er 71% vrouwen zijn en 29 % mannen. 72% volwassenen en 28 % kinderen. Ook bij deze onderzoeken hebben we 75 onderzoeken van Paus Niklaas (Gynaecologisch onderzoek).

7. Van de maanden oktober tot december promoten we voor het Centrale ziekenhuis een consultatie- en onderzoekspakket, specifiek voor vrouwen.

8. De doelstellingen van de mutualistische werking hebben een bereik gehad van de armste inheemse gemeenschappen en plattelandsgemeenschappen, via de kleine apotheken, de mobiele consultaties en het militantenwerk dat door de gezondheidspromotoren werd verricht, dewelke voorzien zijn van een medische basisuitrusting (Stethoscoop, bloeddrukmeter, thermometer, rugzak, en andere).

9. Het grootste probleem dat we hier hebben is een gebrek aan aangepast vervoer voor de mobiele consultaties, de wegen zijn immers in een zeer slechte staat, zeker in het regenseizoen. We gebruiken momenteel een voertuig dat we ook inzetten voor de socio-economische projecten, maar deze is niet aangepast.

10. Al het voorgaande is uiteraard niet gratis. Alles kent zijn prijs, maar de meeste zijn eerder symbolisch te noemen. In enkele gevallen ondervinden we echter problemen van betaling bij de patiënten, dit vooral bij de mobiele bezoeken en bij de bezoeken van weduwes en oudere mensen.

11. De grootste uitdaging is het continu blijven promoten van de diensten bij de arbeidersbewegingen en de bevolking in het algemeen. Ook het geschikt maken van de ruimten waar de diensten worden aangeboden, zeker waar de vraag naar medische diensten steeds stijgt, is onvoldoende.



Guatemala, oktober 2007

dinsdag, november 20, 2007

Lege magen, volle brandstoftanks


Lege magen, volle brandstoftanks

Nu de wereld geconfronteerd wordt met uit de pan swingende aardolieprijzen en iedereen zich afvraagt hoelang we onze dierbare auto nog rijdende kunnen houden daagt aan de horizon van de derdewereldlanden het spook op van de "milieuvriendelijke biobrandstof ". Ook GUATEMALA ontsnapt daar niet aan: wereldwijd is de prijs van granen enorm toegenomen gedeeltelijk door een mindere oogst, maar in veel grotere mate door de enorme vraag naar (bio)energie .

In Guatemala heeft de prijs van de maïs nooit eerder het huidig peil bereikt, wat uiteraard een nefaste invloed heeft op de prijs van het basisvoedsel ( de maïstortillas ). Indien de natuur de arme bevolking nog eens parten speelt - een grote droogte of overvloedige regens - dan loert een catastrofale hongerepidemie om de hoek.

Volgens een VN-rapport lijdt de helft van de kinderen onder vijf jaar aan chronische ondervoeding, waardoor Guatemala de twijfelachtige eer geniet nummer één te zijn van alle Latijns -Amerikaanse landen. Eens te meer zullen de eerste slachtoffers de rurale families zijn van wie de grond eerder door de multinationals werd afgenomen om koffie bananen en suikerriet te verbouwen.
In 2006 produceerden de VS 55 miljoen ton ethanol ,met de maïs die daarvoor nodig was hadden 1OO miljoen mensen een jaar lang gevoed kunnen worden...
Het zijn de rijke landen in de wereld die het grootste aandeel hebben in het probleem van de globale opwarming, maar het zijn vooral de landen van het zuiden die de impact voelen, Christopher Flavin, directeur van het Worldwatch Institute zegt onomwonden "we bevinden ons op een kruispunt ,waarop de keuzes die nu gemaakt worden bepalend gaan zijn voor de generaties van de toekomst, voor de leefbaarheid van de wereld en voor de al- of niet honger van miljoenen. We moeten erop toezien dat de biobranstoffenindustrie zich op een duurzame manier ontwikkelt en dat ze de problemen vreroorzaakt door de petroleumindustrie niet herhaalt of nog verergert door de petroleum te vervangen door en alternatief dat ecologosch en sociaal rampzalige gevolgen heeft. (bron MO)


Nieuwsbrief Wereldsolidariteit najaar 2007

Gezondheidszorg tot in dorpen: CGTG zet door!

ACW, ACV en CM zijn, samen met Wereldsolidariteit de grootste financiele steun voor de CGTG in Guatemala. Natuurlijk zetten ze daar ook heel wat tegenover. Zo werken ze onder andere aan een programma dat de gezondheidszorg tot in de verste dorpen wil krijgen. Omdat transport van zieken er over de slechte wegen heel moeilijk is, organiseert de CGTG opleidingen voor de inwoners van de dorpen. Ze leren er eerste hulp en geven aan of de patient al dan niet naar een ziekenhuis moet. Ook aan het verstrekken van geneesmiddelen aan een betaalbare prijs wordt veel aandacht geschonken. Momenteel werden er 17 verkoopspunten en apotheken uitgebouwd en telkens ook voldoende mensen in de dorpen opgeleid om deze medicatie te kunnen verstrekken. Daarenboven gaat de CGTG ook preventief naar de dorpen met een mobiele medische post. Zo kunnen ze de kinderen, vrouwen en mannen aan een grondige medische controle onderwerpen.


Natuurlijk kunnen ze dit niet gratis aanbieden, de kosten worden wel zwaar gedrukt door de mutualiteitswerking en in startfase, uw hulp. Want dankzij de hulp van de leden van onze drie organisaties, kan de CGTG haar werking uitbouwen en groeien naar zelfstandigheid.

Meer gegevens kan je hier vinden.


De moord op Marco Portela zal niet licht vergeten worden!
In een eerdere nieuwsbrief hebben we de moord op Marco Portela bericht. Onze Guatemalteekse vriend, vakbondsafgevaardigde bij de bananenplukkers. Jullie hebben in grote getale gereageerd en petities ondertekend! Momenteel zijn er een 500 binnen en hebben we weet van nog een heel aantal petities die onderweg zijn. We geven deze aan de CGTG. Om te laten zien dat zij er niet alleen voor staan. Om te benadrukken dat we moord niet ongemerkt kan gebeuren. Om eindelijk actieve bescherming te vragen voor de syndicalisten en mensen die voor de rechten van de verdrukten opkomen.

Op 10 december 2007 is er de manifestatie van 'STOP THE KILLING', ook om Marco te gedenken. Gratis busvervoer voorzien vanuit Leuven. Inschrijven op lbc-nvk.leuven@acv-csc.be. Meer info hier.

Lege magen, volle brandstoftanks

Nu de wereld geconfronteerd wordt met uit de pan swingende aardolieprijzen en iedereen zich afvraagt hoelang we onze dierbare auto nog rijdende kunnen houden daagt aan de horizon van de derdewereldlanden het spook op van de "milieuvriendelijke biobrandstof ". Ook Guatemala ontsnapt daar niet aan: wereldwijd is de prijs van granen enorm toegenomen gedeeltelijk door een mindere oogst, maar in veel grotere mate door de enorme vraag naar (bio)energie .

In Guatemala heeft de prijs van de maïs nooit eerder het huidig peil bereikt, wat uiteraard een nefaste invloed heeft op de prijs van het basisvoedsel ( de maïstortillas ). Indien de natuur de arme bevolking nog eens parten speelt - een grote droogte of overvloedige regens - dan loert een catastrofale hongerepidemie om de hoek.

Voor het hele artikel, klik hier.


CGTG geeft voorwaardelijk vertrouwen aan nieuwe president in Guatemala!

José Pinzon, algemeen secretaris van de vakbond CGTG, is redelijk opgetogen met de verkiezing van Alvaro Colom. Het was de minst slechte kandidaat, vindt Pinzon. Colom dankt zijn verkiezing in belangrijke mate aan de steun van de bevolking op het platteland, die hopen dat hij hun iets van beterschap te bieden heeft. Dit moet natuurlijk nog afgewacht worden, want in sommige interviews heeft Colom al te kennen gegeven dat het niet gemakkelijk is de toestand in het land te veranderen. Alleszins heeft de oud generaal Otto Perez Molina, die door de media werd gesteund het niet gehaald en dat is op zich al een kleine overwinning.

Nederlandstalige info hier.
Engelstalige info kan je hier vinden (uitgebreider).


Onderhandelingen EU – Midden-Amerika : ook een kans voor de gewone burger?!

Dit najaar starten de onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Midden-Amerikaanse landen over een wederzijds akkoord. Men schat dat deze besprekingen 2 jaar zullen duren.

Vakbonden, werkgeversorganisaties en sociale bewegingen uit Midden-Amerika hebben bij deze onderhandelingen een raadgevende stem via het SICA. Voorzitter van SICA is Carlos Molina van de Middenamerikaanse vakbondskoepel CCT.

Het maatschappelijk middenveld wil meepraten en hoopt ook aandacht te kunnen stimuleren voor thema’s als rechten en arbeidsomstandigheden van werknemers, het functioneren van vakbonden en respect voor internationale normen.

Het mag echter niet louter om vrije handel gaan...

Voor het hele artikel klik hier.


CONVENTIE 169: snelcursus voor Maya's om zich te verdedigen tegen mijnexploitatie?

Het meest aangewezen instrument waarover inheemse gemeenschappen vandaag beschikken om hun rechten te verdedigen is Conventie 169- over Inheemse en Tribale Volkeren -van de Internationale Arbeidsorganisatie( ILO) Die werd in 1989 goedgekeurd en is sinds 1991 van kracht .Dit internationaal juridisch instrument geeft inheemse volkeren de mogelijkheid om de erkenning af te dwingen van hun cultuur en leefwijze,maar ook van de territoria die ze traditioneel bewonen Volgens deze conventie zijn zijn ondernemingen of regeringen verplicht de gemeenschappen grondig te informeren en te betrekken bij de beslissingen over het gebruik van natuurlijke rijkdommen op hun territoria en is het hun verboden deze gemeenschappen tegen hun wil te verhuizen.

De conventie is niet afdwingbaar, maar kan wel voor internationale druk en blaam zorgen. Ze werd onder andere ingeroepen om internationale ruchtbaarheid te geven aan het project van het Canadese mijnbedrijf Montana voor de open goudmijn Marlin in San Marcos, Guatemala .

Zonder voorafgaande informatie of consultatie van de lokale gemeenschappen is het bedrijf zich daar ,met gebruik van geweld ,in de streek komen vestigen,terwijl uit consultaties bleek dat 95 procent van de lokale bevolking tegen het project was

Montana krijgt van de Wereldbank een lening van 45 miljoen dollar Nochtans heeft de Wereldbank enkele jaren geleden een Extractive Industries Reviews laten uitvoeren over de impact van mijnbouw.

Dat onderzoek noemt het recht van de gemeenschappen op informatie en politieke participatie een van de prioriteiten en dat betekent ook dat bedrijven de goedkeuring moeten vragen van de betrokken bevolking

Internationale ngo's als Misereor, Social Alert en Fian vragen dan ook zowel aan de Guatemalteekse regering als aan de Wereldbank coherentie in hun beleid, en dus een opschorting van de vergunning voor Montana..

Meer info.

Video over het verzet van de boeren.

Video over de volksraadpleging.

woensdag, november 07, 2007

Nieuwe site van de MTC!

Kijk hier naar de nieuwe site van de MTC!

http://mtcguatemala.org

maandag, november 05, 2007

Wie is wat in de verkiezingen? Dreet'n Vertelt

AlgEmeen

Vrijdagmiddag moet in Guatemala alle kiespropaganda stoppen.

Nota: hier is het een circus rond de benoeming van enkele burgemeesters van rond Brussel, maar in Guatemala ook: Het kiesgerecht wordt er aangeklaagd door de Procureur voor Mensenrechten omdat het geen financieel verslag heeft geëist van de verkozen burgemeesters die van krommen aas gebaard hebben (wat volgens de onkreukbaarheidwet verplicht is), en dat ze toch benoemd werden. Ook vicepresident Stein werpt zich in het strijdperk.

De Europese Observatoren voor de volgende ronde van de Stemming zijn al in Palín geweest.

Op 9/9 heeft een groter percentage mensen gestemd in het binnenland(71%) dan in de steden. (57%). Vooral de Indianendorpen scoorden goed.

Vier dagen voor de stemming hebben de busuitbaters nog niet beslist als ze gratis vervoer zullen leveren op de dag van de stemming.

In het Congres zij er al achterhoedegevechten bezig voor het presidentschap van het Congres. Rios Montt ZEI dat hij geen ambities had. Maar langs de andere kant heeft hij ook gezegd dat hij “GEEN SIMPELE PARLEMENTAIR” wil zijn.

Als ze alles willen uitvoeren wat ze beloofd hebben tijdens hun campagne, zowel de ene als de andere, zullen ze de begroting van de staat met 14 miljard Quetzales moeten verhogen. Maar ze zeggen ook: we zullen ons aanpassen aan de begroting die het Congres stemt.

Unicef doet een oproep aan de kandidaten om in hun regering rekening te houden met de jeugd en de kinderen.

De Internationale Rechtsgeleerdencommissie (zetel in Genève) stuurde een open brief naar de twee kandidaten om hun bezorgdheid uit te drukken over het geweld en de straffeloosheid in Guatemala.

Rigoberta Menchú noemt de vorige verkiezing (9/9/07) “de smerigste”’ die ooit in Guatemala gehouden werden. Ze voegde zich bij de misnoegde burgemeesters van 7 gemeenten die een aanklacht indienen tegen de magistraten van het Kiesgerecht. Ze vraagt ook de OEA (Org.Amerik. Staten) om de zaak ter harte te nemen.

Rigoberta Menchú heeft een vijfde boek met vertellingskes geschreven: “de Magische Spelonk”. Het wordt in Italië gepubliceerd. Ze diende ook de bewijzen in van de fraude binst de eerste ronde van de verkiezingen van 9/9/07. Ze noemt het een electorale crisis, en verheugt er zich over want “zonder crisis geen catharsis (loutering).” Ze wijst vooral het opperste kiesgerecht met de vinger. Binnen vier jaar komt ze weer op. Maar niet meer met EG.

De Ronde van Guatemala wordt gereden. Daar profiteren de ex-Pac’s van om te manifesteren als de renners passeren. Ze zijn ontevreden omdat ze hun schadeloosstelling nog niet hebben gekregen. In Petén dreigen ze weer eens de verkiezingen te boycotten als ze hun gedacht niet krijgen.

“Welk land willen wij? Daarover moet ge nadenken vooraleer te gaan stemmen,” zegt Alvaro Pop van de “Indiaanse Missie ter Observatie van de Stemming”.

Het Kiesgerecht brengt alles in stelling om tegen 22 uur dag van de stemming te kunnen publiceren wie de nieuwe president wordt.

De laatste opiniepeilingen geven Colom een voorsprong van 6 % op zijn rivaal Perez, en als eerste en grootste probleem noemen de ondervraagden de onveiligheid.

De huidige uittredende regering heeft een rapport gegeven aan de twee kandidaten met 100 uitdagingen die de winnaar op zijn teljoor zal krijgen

Vice president Stein voegde er aan toe: als we niet iets dramatisch doen, worden we binnen kort een narco-staat (een drugstaat).

Nieuwe burgemeesters en andere verkozenen krijgen lessen in het besturen van een gemeente. Vicepresident Stein samen met de hulp van GTZ (Duitsland) organiseren dat.

Perez (PP)

Berger verklaart dat hij tevreden is over het leger tijdens zijn regeerperiode: ze waren loyaal en gedisciplineerd. (Nota: Is dat een ultieme verdoken steun aan de militair Perez, alhoewel hij als president moet neutraal zijn?)

Het blad “Opinión” geeft een relaas over de meer dan 300 slachtpartijen in Quiché, onder leiding van (toen) comandante Tito (nu Otto Perez Molina) in het kader van de campagne Fusiles y Frijoles (geweren en bonen).

Voor PP vloog er een reklamevliegtuig rond aan de start en aan de aankomst van de ritten van de Ronde van Guatemala. Nabij Xela het gecrasht. De piloot had veel breuken maar heeft het overleefd.

Een nieuwigheidje: opeens is de vrouw van Perez op een meeting, maar die keer is de welbespraakte agressieve Roxana nergens te bespeuren.

De leuze van PP wordt steeds meer: “Kies niet voor wakke hand!” in allusie op hun eigen “ijzeren vuist”-campagne.

Vuile campagne: er wordt druk uitgeoefend op families van slachtoffers van geweld om “betaalde advertenties” te plaatsen waarin ze de UNE (van Alvaro Colom) zouden beschuldigen.

Perez Molina heeft al 8 private lijfwachten in zijn dienst.

Foto de portadaNieuwe stunt van Perez Molina: geeft telefoonkaartjes om naar de vsa te telefoneren kado aan de mensen die naar zijn meeting komen luisteren. Op het kaartje (foto) staat te lezen: “de ijzeren vuist is dringend nodig”.

In de laatste twee weken voor de verkiezingen weigert “IJzeren vuist” Perez nog steeds een publiek debat.

Nu roepen ze alle twee wel vooral op om “te gaan stemmen”, want de vooruitzichten, voorspellingen en enquêtes wijzen op een groot abstencionisme, omwille van vrees, moedeloosheid en frustratie die alom heerst onder de bevolking.

Uitspraken: Zeg tegen Colom dat hij geen kreeftensoep meer moet eten om altijd achter ons aan te lopen. (Roxana de Baldetti –PP)

Enkele burgergroepen inviteerden Perez en Colom voor een debat. Perez stuurde weer zijn kat.

Berger inviteert van nu al de verkozen president, voor de Nieuwjaarsplechtigheden – want de installatie van de nieuwe president gebeurt slechts op 14 Januari- Vraag? Zal Perez, in geval HIJ verkozen wordt, daar ook zijn kat sturen???

Komt de aap al uit de mouw vóór de laatste stemronde? “IJzeren vuist” Perez Molina belooft “bescherming van privaat bezit”, dus: geen sprake van landhervorming. Hij heeft het wel over “het aantrekken van investeringen voor de landbouw” (Nota: en aan wie komen die te goede? Aan de grootgrondbezitters! Maar dat zegt hij er niet bij!)

Ook zal hij de verantwoordelijken voor het failliet van de twee banken, die de huidige regering niet heeft willen doen aanhouden, wel in de bak steken.

En nu gooit hij het over nog een andere boeg: persoonlijke telefooncontacten –niet van hem zelf, maar van 25 betaalde volgelingen, wat zo maar 25.000 Q. kost- aan allen in de hoofdstad, om te vragen dat ze “zouden stemmen, voor ijzeren vuist!”

Perez blijft er nog steeds bij dat hij geen schendingen heeft begaan tegen de mensenrechten.

Er werd een confrontatie voorbereid, waarbij de twee kandidaten op de rooster zouden worden gelegd in verband met hun regeerprogramma. Perez Molina liet al weten dat hij “zich niet leent tot een circusopvoering”. Waarop Colom reageert met te zeggen: “’t Is nu toch klaar dat Perez geen regeerplan heeft”.

Colom (UNE)

Colom verweet de vice van Perez voor racist, want hij heeft in een speech de vraag gesteld: Waarom worden er nog Indiaanse talen gesproken?

Wie laatst lacht best lacht? Laat hem maar de enquêtes winnen, als ik maar de verkiezingen win, zegt Colom.

Wat weet ijzeren vuist van veiligheid? In 10 dagen tijd hebben ze zijn beste vriend, zijn secretaresse en hun chauffeur van kant gemaakt.

UNE (Colom) tekent een akkoord voor projecten met de Xinka’s (Indianen, maar geen Maya’s, wonen in de hoek tussen El Salvador en de Stille Oceaan) en de Garifuna’s.

Colom werd opgeleid om op te bouwen (is ingenieur) en Perez om te vernietigen (met bommen, want is militair).(Mario Taracena, UNE).

Het curriculum Vitae van Perez druipt van het bloed en hij zal het volk verraden zoals hij zijn vrouw om de tuin leidt. (Mario Taracena, UNE).

Een ijzeren vuist dient om te slaan …en we hebben die al 50 jaar gekend, wat 250.000 doden heeft gekost. (Colom)

Er verschijnen nu ook al persoonlijke Betaalde Advertenties tegen Colom, die heel veel gekost hebben (met recht van antwoord, dat ook vooraf moet betaald) vanwege ex-vrienden en/of ex-partijgenoten.

Op de vraag aan Colom “hoe het komt dat hij, een linkse, nu rechts aan het worden is?” antwoordt hij: Ik ben links geboren en zal links blijven maar: het land heeft een regering nodig die verandering brengt, maar verandering in harmonie en overeenstemming, zonder confrontaties

Colom stelt wel voor om het leger te laten helpen met de politie voor de binnenlandse veiligheid.

BISSCHOPPEN

Aartsbisschop kardinaal Quezada Toruño zei in een homilie: als ze niet willen debatteren, dat ze dan tenminste tegen het volk zeggen wie ze als minister zullen aanstellen.

Kardinaal Quezada is spijtig dat velen liever niet zouden gaan stemmen na zo’n zielige vertoningen in de campagne. Hij roept op om maar toch te gaan stemmen, en het te doen op een verantwoordelijke manier.

Een geëxcommuniceerde priester zou in Comalapa (bisdom Sololá) tot bisschop gewijd worden in de Iglesia Brasilera. Waartegen de officiëlen van de katholieke kerk in Guatemala zich verzetten. “Daar die Aguirre de Latijnse ritus ge(mis)bruikt strooit hij verwarring onder de gelovigen”. Daarom hielden aartsbisschop kardinaal Quezada, monseñor Ramazzini, voorzitter van de Bisschoppenconferentie en Gonzalo de Villa, bisschop van Sololá, samen met de nuntius, een persconferentie om de puntjes op de i te zetten.

Er is ook nog een Armando Diaz, die in een chismatische groep tot bisschop zal gewijd worden: ook daarover toonden de bisschoppen hun ongenoegen.

ADOPTIES

De Generale Prokuur des Lands heeft dit jaar al 45 klachten gekregen over illegale adopties. Verleden jaar waren er dat 80. Zij die het doen door de wet te negeren betalen tot 40.000 $.

Het lijkje van een pasgeborene werd uit het kerkhof van Cobán ontvreemd. Er wordt gevreesd dat het te maken zou hebben met het stelen van baby’s om die dan in adoptie te geven (98 % van de adopties uit Guatemala gaan naar de vsa).

Zeven veronderstelde moeders van de kinderen van de Casa Quivira Antigua (een soort adoptiehuis, waar de politie enkele maanden geleden is binnengevallen en waar kinders in adoptie worden afgeven), zullen een ADN-test moeten ondergaan.

TLC-EUROPA

30 gekende economisten met de hulp van een groep studenten hebben uitgemaakt wat meest nodig is om de dringendste problemen van Latijns Amerika op te lossen, rekening houdend met de (financiële) mogelijkheden. Bovenaan hun lijstje van 44 voorstellen staat: programma’s tegen ondervoeding en voorschoolse opvoeding, gevolgd door voorwaardelijke financiële transfers en gezondheidszorg.

Na 20 jaar hebben ze het in Midden Amerika nog steeds niet klaargespeeld om een eenheidsstelsel van douane uit de grond te stampen, zodat een tweede ronde met de Europese Gemeenschap niet kan van start gaan.

In de handelsonderhandelingen tussen Midden Amerika en de E.U. is er weer een haartje in de boter … zodat de overeenkomst op een nog veel langere baan zou kunnen geschoven worden.

OXFAM zegt dat Overeenkomsten over Vrije Markteconomie (TLC) zeer schadelijk uitdraaien voor de derdewereldlanden: de vsa maar ook Europa eisen veel van die landen maar geven er niets voor terug.

CORRUPTIE en misdaad

Er werden nog eens twee verdachten aangehouden die zouden betrokken zijn in de moord op de drie Salvadoreense parlementariërs.

Het Openbaar Ministerie vraagt om Carlos Orellana Donis, alias Chejazo, te berechten voor moord op de drie Salvadoreense parlementariërs en hun chauffeur.

Dit jaar werden 47 wielklemmen van de politie gestolen en 20 kapot gemaakt door boze chauffeurs. Nochtans: achteraf moeten ze 5.000 Q.. betalen in plaats van maar 500.

De burgemeester van Tajumulco werd aangehouden: zou te maken hebben met de ontsnapping van drugtrafikant Chilel, en een hele resem andere misdrijven worden hem te laste gelegd. De burgemeester reageert: ze willen mijn vel omdat ik burgemeester ben van een gemeente waar veel drugs worden verbouwd.

Een ontvoerde vrouw, voor wie 20.000 Q. losgeld was gevraagd, werd na een spectaculaire achtervolging en vuurgevecht tussen ontvoerders en politie bevrijd (El Tejar, Chimaltenango).

San Juan el Obispo, Antigua: Studenten die aan het herbossen waren op de flanken van de Agua werden door 10 gewapende mannen met bivakmutsen aangevallen. Eén boswachter overleefde het niet, en twee andere kwamen in het hospitaal terecht, terwijl 4 studentinnen enkele uren werden vastgehouden en verkracht. De burgemeester zei dat het niet de eerste keer is dat dergelijke dingen gebeuren..

En nu zal men zorgen voor meer veiligheid op de berg ….. voor de toeristen!!!

De antennes die in de gevangenissen werden geplaatst met een prijskaartje van 2,2 miljoen Q. om de GSM-signalen vanuit het gevang te blokkeren, werken niet, want de afpersingen vanuit de gevangenissen gaan gewoon door. Zelfs politiemensen zijn er bij betrokken.

Langs de andere kant bekloegen mensen die in de buurt van de gevangenissen wonen er zich over dat hun signaal wel werd tegengehouden.

Specialisten zijn bezig het euvel te herstellen.

Het nieuw (elektronisch) veiligheidssysteem van het gevang “Het Helleke” in Escuintla, dat het modernste is van Midden Amerika, zal bediend worden door private specialisten, daar de politiemannen zelf het niet kunnen gebruiken.

In San Marcos en Quetzaltenango zijn er 5 tot 8 ontvoeringen per maand, nog steeds gedirigeerd van uit het gevang. Ze beginnen met100.000 Q. te eisen om te eindigen op 10 tot 15duizend.

Op weg naar de Atlantische Oceaan werden 10 Spaanse toeristen overvallen en van hun waardevolle zaken beroofd.

Een meisje van 15 dat werd ontvoerd, werd vrijgelaten, maar was gedrogeerd. Ze vertelde dat er in het lokaal waar ze haar gevangen hielden, nog twee meisjes waren.

Foto de portadaEn het moorden in Guatemala gaat maar verder …

Ook slachtoffers van auto-ongevallen vermeerderen: het zwaar vervoer lapt alle verkeersregels aan hun botten.( zie foto: hoe ze in bochten voorsteken). Veel camions opleggers rijden meer dan 120 km/uur. 53% van het zwaar verkeer rijdt veel te snel.

Drie booswichten die rails van de trein aan het stelen waren, werden door de politie op heterdaad betrapt in Amatitlan, en voor het gerecht gebracht.

Vrouwelijke politiemensen durven seksuele aanranding in hun dienst door politiemannen en -oversten niet aangeven.

De vsa geeft aan Midden Amerika 16.000 $ als hulp bij de bestrijding van drugtrafiek en -gebruik, tegen de georganiseerde misdaad en jeugdbendes (mara’s).

In Foguavi (Guatemalteeks woningfonds) werden door de controleurs grote tekorten ontdekt. Het gaat om vele miljoenen Quetzales, waarvan er geen bewijzen zijn. Ook werd er veel uitgegeven op “voorspraak” van sommige congressisten. 39 volksvertegenwoordigers zouden geknoeid hebben.

Twee Guatemalteekse agenten van de DEA(vsa-anti-drugagentschap) gingen in Spanje een valstrik spannen voor een wapensmokkelaar. Maar zijzelf, in het kader van hun valstrik, namen het ook niet zo nauw met de Spaanse wetgeving. Die Siriërs Monzer is echter zo gewiekst dat ze hem niet kunnen pakken.

ALGEMEEN

Maar er gebeuren ook andere dingen in Guatemala: Casa Alianza tracht jongeren tussen 12 en 18 jaar van de straat te halen, en hen te rehabiliteren, zodat ze tenslotte op eigen benen kunnen staan en hun toekomst in eigen handen nemen. Die jongeren worden in Casa Alianza door professionelen begeleid.

De Congregatie Missionarissen Dochters van de H. Jerome Emiliani hebben vijf instellingen waar verlaten kinderen een nieuwe thuis vinden, en zich voorbereiden op het volwassen leven: school lopen en een beroep aanleren.

In Zacapa, waar er hongersnood heerst, verandert men het geweer van schouder: in plaats van monoculturen (maïs en boontjes) begint men de nadruk te leggen op teelt van groenten, op organische bemesting, en op een dier dat een kruising is tussen geit en schaap, peligüey genoemd.

Ondertussen kregen 150 ondervoede kinderen voedselpaketten.

In Guatemala gaan per jaar voor 3.200 $ verloren ten gevolge van hongersnood.

Ook in Guatemala wil men nieuwe identiteitskaarten …maar zonder financiële hulp van het buitenland zal het niet mogelijk zijn.

Er werd een commissie opgericht voor “Medisch- en plastische chirurgie-toerisme.

De regering van Guatemala zal een subsidie van 65 % van de reiskosten geven aan ondernemers (zeer kleine, kleine en middelgrote bedrijven) die naar China willen gaan op zoek naar een markt voor hun producten.

In San Juan La Laguna (Sololá) werden weer eens 20 huizen gegeven aan slachtoffers van Stan.

Foto de portadaEen heropvoedingsplan voor jonge mareros (foto) die zich overgegeven hebben en hun wapens ingeleverd (in Cerro Alto San Juan Sacatepéquez) loopt gevaar te mislukken bij gebrek aan fondsen om het plan uit te voeren. Spijtig, want de jongeren zelf zien het zitten.

Zelfs condominia (langs de Naranjalaan Mixco) doen hun beklag dat er arsenicum zit in het water, en dat de muren van hun huizen scheuren.

Ze hebben er iets op gevonden: Guatemala kon de concurrentie met “poedermelk” niet meer aan. Nu hebben ze door kruising (afgekeken van Brazilië, Mexico en Costa Rica) een ras geteeld met name Girolando, dat meer melk geeft (40 liter in plaats van de 4 liter) dan andere rassen) en beter bestand is tegen een tropisch klimaat. Door kunstmatige inseminatie en overdracht van embrio’s kunnen ze 8 tot 10 kalveren per jaar hebben.

In de landbouw worden salarissen uitbetaald die onder het minimumloon liggen. De hoogste lonen komen voor in de elektriciteitssector (Q3 mil 738). In de mijnbouw: Q3 mil 426. De bouw: Q1.455 en de landbouw: Q1.122, stellen het grootste aantal arbeiders en met de minste kwalificaties tewerk.

In de niet-landbouw geraken ze maar niet akkoord over hoeveel de lonen moeten/kunnen verhogen. De werkgevers willen nog steeds hun voorstel “loon afhangend van de productie” doordrukken.

Braindrain? Universiteiten van de vsa (Yale, Harvard, Brown en Princenton) komen in Guatemala studenten ronselen. De ingangsexamens (o.a. mathematica en Engels) zijn wel zeer moeilijk. (Nota: nu eindigt het schooljaar in Guatemala)

In de laatste 5 jaar werd er in Guatemala vooral geïnvesteerd in communicatie, handel en chemische industrie.

Guatemala heeft de laagste belastingsschaal in Midden Amerika. Toch beweren specialisten dat de grootste stommiteit zou zijn de belastingen te verhogen.

De faculteiten Humaniteiten en Politico-sociale van de universiteit Landivar werden gelauwerd door Acceciso in Mexico, wat meebrengt dat de diploma’s van die twee faculteiten ook in het buitenland geldig zijn.

De sociale zekerheid (IGSS) staat er voor het ogenblik redelijk goed voor, alhoewel er zijn die roepen dat het zal failliet gaan. Maar de directeur zegt dat die opvatting alleen komt van hen die het zouden willen privatiseren. Daarover spreken is tijdverlies, zegt Carlos Torrebiarte, de baas van IGSS. Wel moet de volgende regering zijn verantwoordelijkheid opnemen, en het eerste daarvoor is dat de staat zijn eigen bijdrage moet betalen, en op tijd betalen. Alhoewel het niet van een leien dakje is gelopen is het met deze regering in orde gekomen dat zij hun bijdragen tijdig hebben betaald, iets waarin al de vorige regeringen schromelijk zijn tekort gekomen. Toch blijft nog een historische schuld van de staat aan IGSS van 1 miljard Quetzales.

“We hebben wel reserves genoeg tot 2018, maar toch zullen de volgende regeringen moeten beslissen de bijdragen aan te passen (=verhogen)”.

Er blijft wel nog steeds het probleem van de ouderdomspensioenen, dat haastig beslist werd zonder goed te voorzien in de financiering ervan.

Toch is niet alles honing en zeem: de pensioenen zijn klein, er is steeds een te kort aan medicamenten in de hospitalen, enz.., enz.. Er blijft dus nog veel werk aan de winkel.

De president heeft de mogelijkheid om de baas van het IGSS te benoemen, maar dat wil daarom niet zeggen dat die baas de wet naast zich kan neerleggen om te dansen naar de pijpen van de regering, zoals gebeurd is met de vorige FRG-regering van Portillo.

Beide kandidaten beloven er serieus werk van te maken dat het verbetert.

In Guatemala liggen de politieke leiders van het land niet wakker van ecologie: alle 12 wetsvoorstellen in die richting verdwenen in de schuif.

Er zijn nu al twee goedkope vliegtuigmaatschappijen die op Guatemala gaan vliegen: Interjet (Mexicaans) en Virgin Atlantic Airlines (Engels.

Er wordt een energieplan voorgesteld: meer vernieuwbare elektriciteit in Guatemala met het oog op voorziening voor gans Midden Amerika, met in acht name van ecologie en sociale tarieven. Voor de mijnen staat er in het plan dat de oorspronkelijke bewoners meer in acht moeten worden genomen, o.a. wat de opbrengst (winsten) betreft.

UNION FENOZA (ook Spaans, en moedermaatschappij van Deocsa en Deorsa) wil 250 megawatt meer produceren, van dewelke de (omstreden) geplande mijnontginning (nikel) in Izabel er alleen al 200 zal nodig hebben. Men wil ook de sociale tarieven inperken zodat alleen zij die het waarlijk nodig hebben er nog kunnen van genieten. (nu zijn de eerste 100 KW-uur van iedereen aan sociaal tarief)

Er zijn al 23 waterkrachtcentrales in Guatemala, en 20 andere projecten zijn goedgekeurd.

Sinds de privatisering van de elektriciteit in Guatemala zijn er niets dan klachten: nu in Coatepeque en Colomba (Quetzalteango) tegen Deocsa (Spaans bedrijf): te dikwijls is er geen elektriciteit en de facturen zijn overdreven hoog. In Huehuetenango is het al niet beter.

In vergelijking met verleden jaar stegen in September de inkomsten uit Toerisme met 14 %. De toeristen kwamen vooral uit de vsa en Costa Rica.

Foto de portadaEne Hollandse van 60 jaar, Brigitte Kleine, (foto) passeert in Guatemala. Ze maakt een reis rond de wereld in velo.

In California werd een Guatemalteek aangehouden die verdacht wordt één van de huidige branden alginder aangestoken te hebben.

De regens verminderen, maar toch blijft er nog gevaar voor overstromingen: En de koude wordt ook erger. Veel ademhalingszieken doen beroep op medisch personeel. Vooral kinderen leiden er onder.

Ieder dag groeit de vrees van specialisten voor nog meer en groter overstromingen, bvb. in Patulul waar de rivier Madre Vieja 30 families bedreigt. Maar terzelfdertijd vreest men voor droogte in Petén, met hongersnood als gevolg. Na Brazilië is Midden Amerika de meest ontboste streek ter wereld. Mexico, als het grootste land van Mesoamerika wil meewerken aan Midden Amerikaanse initiatieven tegen de klimaatsverandering.

In Puerto Barrios en Cobán werden bomen ontworteld en elektriciteitspalen omvergeblazen ...en één man stierf: zo hard is de wind er geweest. 2.000 mensen zochten hun toevlucht tot voorlopig ingerichte behuizingen, en aan 110 personen werd voedsel uitgedeeld. Ook Huehuetenango werd geteisterd.

Image 3622311/10/07 waren er na anderhalve dag regen overstromingen in Ocos San Marcos. (foto). De mensen moesten er alleen hun plan trekken om er uit te geraken. Ook hun oogst ging verloren. “We moeten er leren mee leven, het gebeurt bijna ieder jaar”, zeggen de bewoners flegmatisch. Vele ziekten en ook hongersnood steken er de kop op.

Men wil het overschot van de fondsen bestemd voor mensen van jaren, overhevelen naar o.a. de wegpolitie. Maar de ouderlingenorganisaties staan op hun achterste poten: dát is tegen de wet

Foto de portadaCAMIP (Medisch centrum voor Gepensioneerden) opent 4 nieuwe speciale klinieken. Maar de opkomst van patiënten is zo groot (foto) dat ze het nog niet aankunnen. Na een vervelend lange wachttijd in de kliniek mogen ze dan weer in de rij gaan staan in de apotheek, om dan dikwijls te horen dat “dat medicament er niet meer is”. Er zijn patiënten die de indruk hebben dat sommige generische medicijnen weinig of geen effect hebben: “Zouden ze vervalst zijn?” vragen ze zich af.

Nu zijn ze al aan het uitdokteren om ook andere kliniekskes in het plan te betrekken.

Er zal zelfs een mogelijkheid komen voor tai chi.

Ongelooflijk: Guatemala voert deuren uit naar New Orleans voor de heropbouw na Katrina. (Nota: terwijl er hun eigen land nog duizenden slachtoffers van Stan nog steeds in voorlopige onderkomens koekeloerend zitten te wachten …)

De regering opent vier labo’s waar de kwaliteit van melkproducten, groenten, zaden en vis zullen onderzocht worden, om de gezondheid van de bevolking te beschermen. Berger was er weer als de kippen bij om de opening voor te zitten.

De bedrijfsleiders weigeren in te gaan op de oproep van de president om nog een jaar langer de speciale belasting te betalen voor de uitvoering van de vredesakkoorden. Daarom doet Berger nog een laatste dringende oproep. Het CACIF (soort syndicaat van de kapitaalkrachtigen, bedrijfsleiders enz…) wil dat er beter wordt opgetreden tegen smokkel, en dat de informele arbeid (dus van de mensen die nergens nog in passen, en vechten voor hun overleven) ook belastingen zouden moeten betalen. De Guate-Amerikaanse Handelskamer zegt dat ze maar het staatsapparaat moeten ontvetten (dus min voor opvoeding, min voor gezondheidszorg en geen sociale investeringen meer?????).

Gelukkig zijn de banken, UNE, PP alsook GANA er wel voor te vinden, want dát moet in het Congres gestemd worden.

handtekenAndre.BMP

Colom wint in Guatemala: een beetje Lente?

Gematigde Colom wint in Guatemala

ma 05/11/07 - In het Midden-Amerikaanse land Guatemala heeft de sociaaldemocratische zakenman Alvaro Colom de presidentsverkiezingen gewonnen.

Colom haalt ongeveer vijf procent meer dan zijn rechtse tegenstander Otto Perez Molina. Die wou het geweld in het land met harde hand aanpakken.
(AP)
Colom had een andere visie. Hij wil de corrupte politiemacht uitzuiveren en de sociale problemen van het land aanpakken.

In '96 maakte een vredesverdrag een einde aan de burgeroorlog tussen een rechtse regering en linkse rebellen.

Toch vormde dat akkoord niet het eindpunt van het geweld in het land. Veel paramilitaire eenheden zijn nadien omgevormd tot misdaadbendes

Guatemala is een van de armste landen van Latijns-Amerika.

(VRT-nieuwssite)

Centrist claims win in Guatemala
Alvaro Colom
Colom claimed victory with almost all the votes counted
Centre-left candidate Alvaro Colom has declared victory in Guatemala's presidential election with the count nearly complete.

With results from 95% of polling stations counted, Mr Colom had a lead of 5% over his right-wing rival Otto Perez Molina.

Mr Colom says he will try to tackle the country's high crime and murder rate by lifting people out of poverty.

Mr Perez Molina, a retired general, had favoured a tough approach.

The election, which has been marred by violence throughout the campaign, is the sixth since 1986.

Guatemalan society is still dominated by the aftermath of the country's bitter and deadly civil war, which raged for 36 years until 1996.

The violent paramilitary forces which fought the civil war were never disbanded but simply recycled and put to use by drug traffickers and money launderers, says the BBC's Latin American analyst James Painter.

The country's murder rate currently stands at about 5,000 per year, making it one of the most violent in Latin America.

Differing styles

Some 30,000 Guatemalan police were on duty on polling day, with another 20,000 international observers in the country to ward against malpractice, the Associated Press reports.

Otto Perez Molina
Otto Perez Molina wanted to get tough on crime

The contest between Mr Perez Molina, of the Patriotic Party, and Mr Colom, representing the National Unity of Hope (UNE), was close throughout the campaign.

In the first round of voting in September, Mr Colom won 28% of the vote, less than four points ahead of his rival.

Mr Perez Molina, 56, had pledged to take a tough line against street gangs, drug dealers and other criminals.

He wanted to deploy the army, double the number of police and bring back the death penalty to combat street violence.

Critics rounded on his approach, dubbed mano dura - or strong hand - but Mr Perez Molina insisted he would "put up a fight" against the culture of impunity in Guatemala.

Mr Colom, standing for the presidency for the third time, has said the country's corrupt police force needs cleaning up and deep social problems must be addressed.

"If you don't know the root of the problem, it is hard to solve it," Mr Colom said.


(BBC News)