dinsdag, november 20, 2007

Lege magen, volle brandstoftanks


Lege magen, volle brandstoftanks

Nu de wereld geconfronteerd wordt met uit de pan swingende aardolieprijzen en iedereen zich afvraagt hoelang we onze dierbare auto nog rijdende kunnen houden daagt aan de horizon van de derdewereldlanden het spook op van de "milieuvriendelijke biobrandstof ". Ook GUATEMALA ontsnapt daar niet aan: wereldwijd is de prijs van granen enorm toegenomen gedeeltelijk door een mindere oogst, maar in veel grotere mate door de enorme vraag naar (bio)energie .

In Guatemala heeft de prijs van de maïs nooit eerder het huidig peil bereikt, wat uiteraard een nefaste invloed heeft op de prijs van het basisvoedsel ( de maïstortillas ). Indien de natuur de arme bevolking nog eens parten speelt - een grote droogte of overvloedige regens - dan loert een catastrofale hongerepidemie om de hoek.

Volgens een VN-rapport lijdt de helft van de kinderen onder vijf jaar aan chronische ondervoeding, waardoor Guatemala de twijfelachtige eer geniet nummer één te zijn van alle Latijns -Amerikaanse landen. Eens te meer zullen de eerste slachtoffers de rurale families zijn van wie de grond eerder door de multinationals werd afgenomen om koffie bananen en suikerriet te verbouwen.
In 2006 produceerden de VS 55 miljoen ton ethanol ,met de maïs die daarvoor nodig was hadden 1OO miljoen mensen een jaar lang gevoed kunnen worden...
Het zijn de rijke landen in de wereld die het grootste aandeel hebben in het probleem van de globale opwarming, maar het zijn vooral de landen van het zuiden die de impact voelen, Christopher Flavin, directeur van het Worldwatch Institute zegt onomwonden "we bevinden ons op een kruispunt ,waarop de keuzes die nu gemaakt worden bepalend gaan zijn voor de generaties van de toekomst, voor de leefbaarheid van de wereld en voor de al- of niet honger van miljoenen. We moeten erop toezien dat de biobranstoffenindustrie zich op een duurzame manier ontwikkelt en dat ze de problemen vreroorzaakt door de petroleumindustrie niet herhaalt of nog verergert door de petroleum te vervangen door en alternatief dat ecologosch en sociaal rampzalige gevolgen heeft. (bron MO)