maandag, november 26, 2007

Gezondheidszorg tot in de dorpen: De CGTG zet door!

Informatie over de mutualiteitswerking van de CGTG

1. Het aantal aansluitingen bij de Mutualistische werking is gestegen. Op de dag van vandaag hebben we 561 aansluitingen.

2. In het ziekenhuis halen we een gemiddelde van 151 patiënten per maand, hiervan hebben we 64% vrouwen en 36 % mannen. 65 % van hen zijn aangesloten bij onze mutualiteit en 35% niet.

3. In de tandheelkunde – centrum hebben we 85 personen per maand, van hen zijn er 54% vrouwen en 46 % mannen. 69 % vrouwen zijn lid en 31% zijn niet aangesloten.

4. In het klinisch laboratorium hebben we een maandelijks gemiddelde van 51 patiënten, en 104 onderzoeken. Van de bezoekers zijn er 62% vrouwen en 38 % mannen. 52 % zijn aangesloten.

5. We onderhouden een centrale apotheek, in dewelke we een breed gamma aan medicamenten hebben. Daarenboven hebben we 17 apotheken op het platteland (verkoopspunten of kleine apotheken), 8 in de gemeenschappen van Chichicastenango, in het departement Quiche, 6 in de gemeenschappen van Santa Barbara en Chicacao, in het departement Suchitepequez, 1 in een gemeente van het departement Santa Rosa, 1 in de gemeente Palin Esuintla en telkens 1 in het dorpje Setaña, Cobán en Alta Verapaz. Deze worden allen bevoorraad door de centrale apotheek.

Deze kleinere apotheken worden uitgebaat door gezondheidswerkers en gezondheidswerksters die persoonlijk opgeleid werden door onze gezondheidsdiensten.

6. In maart zijn 2007 tot nu (juni 2007) hebben we 19 mobiele medische controles gedaan. Hiervan zijn er 7 in de gemeenschappen van Suchitepequez, 10 in de gemeenschappen van El Quiché, 1 in een gemeenschap in Santa Rosa en 1 in de dorpen Setaña, Cobán en Alta Verapaz. Bij deze hebben we het bezoek gehad van 485 patiënten, van dewelke er 71% vrouwen zijn en 29 % mannen. 72% volwassenen en 28 % kinderen. Ook bij deze onderzoeken hebben we 75 onderzoeken van Paus Niklaas (Gynaecologisch onderzoek).

7. Van de maanden oktober tot december promoten we voor het Centrale ziekenhuis een consultatie- en onderzoekspakket, specifiek voor vrouwen.

8. De doelstellingen van de mutualistische werking hebben een bereik gehad van de armste inheemse gemeenschappen en plattelandsgemeenschappen, via de kleine apotheken, de mobiele consultaties en het militantenwerk dat door de gezondheidspromotoren werd verricht, dewelke voorzien zijn van een medische basisuitrusting (Stethoscoop, bloeddrukmeter, thermometer, rugzak, en andere).

9. Het grootste probleem dat we hier hebben is een gebrek aan aangepast vervoer voor de mobiele consultaties, de wegen zijn immers in een zeer slechte staat, zeker in het regenseizoen. We gebruiken momenteel een voertuig dat we ook inzetten voor de socio-economische projecten, maar deze is niet aangepast.

10. Al het voorgaande is uiteraard niet gratis. Alles kent zijn prijs, maar de meeste zijn eerder symbolisch te noemen. In enkele gevallen ondervinden we echter problemen van betaling bij de patiënten, dit vooral bij de mobiele bezoeken en bij de bezoeken van weduwes en oudere mensen.

11. De grootste uitdaging is het continu blijven promoten van de diensten bij de arbeidersbewegingen en de bevolking in het algemeen. Ook het geschikt maken van de ruimten waar de diensten worden aangeboden, zeker waar de vraag naar medische diensten steeds stijgt, is onvoldoende.



Guatemala, oktober 2007