woensdag, oktober 03, 2007

OPNIEUW VAKBONDSLEIDER VERMOORD IN GUATEMALA


OPNIEUW VAKBONDSLEIDER VERMOORD IN GUATEMALA

In minder dan negen maanden tijd zijn vier vakbondsleiders koelbloedig vermoord in Guatemala. Op 23 september jl. werd Marco Tulio Ramirez Portela, vakbondsleider van de Bananeros van Izabal bij het verlaten van zijn huis neergeschoten. Social Alert International klaagt deze grove schending van het recht op vereniging aan. Gesteund door haar Guatemalteekse vakbondspartner CGTG, ACV, CM en ACW Leuven en Wereldsolidariteit, roept Social Alert International de Guatemalteekse overheid op om halt te roepen aan het geweld op vakbondsleiders en ernstige gerechtelijke stappen te ondernemen om de schuldigen van deze moord te berechten.

ACW, CM en ACV verbond Leuven zetten zich, samen met Wereldsolidariteit al geruime tijd in voor de CGTG. We willen hun megafoon zijn bij schendingen en steunen waar ze steun vragen. Samen met andere organisaties brengen we het verhaal, zetten we druk en hopen we het beste voor onze Guatemalteekse vrienden.

Social Alert International bracht onlangs een publicatie uit waarin de balans wordt opgemaakt van de mensenrechtensituatie in het land 10 jaar na het afsluiten van de vredesakkoorden.

Meer info vind je op www.socialalert.org

Meer concrete feiten en cijfers over de schendingen van vakbondsrechten in Guatemala, vind je in het recentste rapport van het Internationaal Vakverbond:

Onderstaande brief is gericht aan de President van Guatemala. Je kan deze brief overnemen door er het logo van je organisatie op te zetten en je handtekening en per mail te versturen naar onderstaande adressen.

Ook op onze website www.wereldsolidariteit.be staat een oproep om een brief te schrijven, met een link naar de website van Social Alert International. Stuur de brief naar de Guatemalteekse regering!!!

Meer info over de situatie van vakbondslui binnen Del Monte, kan je hier vinden.

Dank voor uw solidariteit,

Wereldsolidariteit
ACW/ACV/CM Leuven

Social Alert