maandag, februari 16, 2009

Nieuwsbrief Wereldsolidariteit Leuven voorjaar 2009

CGTG helpt basisgezondheidszorg uitbouwen in dorpen van Las Illusiones
Als krachten gebundeld worden hoeft ook degelijke gezondheidszorg geen illusie te zijn in Guatemala

Las Illusiones, een deel van een groep dorpen die vijf gemeenschappen telt, met 310 woningen voor 1770 inwoners. Waarvan ondertussen al 75 woningen in steen gemaakt zijn. Een grootgrondbezitter zag geen winst meer in de uitgeputte grond en liet een deel grond van zijn Finca (grote boerderij met veel landerijen) over aan de boeren om ze zelf de grond te laten bewerken voor eigen gebruik. Dit een beetje als ontslagvergoeding. De onderhandelingen duurden zeven maanden. Lees meer...



Luc Cortebeeck
controleert syndicale vrijheid in Guatemala

In februari 2009 reisde Luc Cortebeeck, in opdracht van de Internationale Arbeidsorganisatie, naar Guatemala om er de syndicale rechten ter plaatse te evalueren. Dit bezoek kwam er, na het bezoek van de Guatemalteekse delegatie vakbondsmensen in november 2008. Lees meer over het bezoek...


Associatieverdrag Europa & Midden-Amerika: Vrijhandel of Duurzame ontwikkeling?

De Europese Unie en Midden-Amerika onderhandelen sinds 2007 over een Associatieverdrag dat zou moeten leiden tot meer duurzame ontwikkeling van de regio.Het formele buitenlandse EU-beleid spreekt van het bevorderen van duurzame ontwikkeling. Het handelsbeleid moet coherent zijn met het ontwikkelingsbeleid; handelsbelangen zouden geen prioriteit hebben boven algemene ontwikkelingsdoelen, gebaseerd op principes van meer rechtvaardige verdeling van rijkdom, bevorderen van stabiliteit en sociale cohesie. Vandaar ook het de door de EU benadrukte belang van de gehanteerde driepijler benadering in het aangaan van relaties: handelsovereenkomsten staan niet op zichzelf maar worden geflankeerd door politieke samenwerking en ontwikkelingshulp. Dit zou het proces van regionale integratie ten goede komen, zowel op politiek als economisch vlak. Zie ook nieuwsbrief november 2008 voor een politiek verslag.


Vakbondsleider Pinzón somber over mensrechten

Volgens Jose Pinzón, de leider van de vakcentrale CGTG gaat de schending van mensenrechten in Guatemala nog steeds door. Het aantal moorden nam in 2008 toe tot 6200, waarvan 11 vakbondsleiders. 530 meer moorden dan in 2007. Opvallend is het grote aantal moorden op busschauffeurs. In 2008 werden 165 busschauffeurs vermoord. Ook de corruptie en de straffeloosheid blijven omvangrijk. De vakbondsleider is zeer somber over het jaar 2009. Ook doodsbedreigingen gaan door.

Op 17 januari werd Judith Montes van de vakbond van gemeentepersoneel in Coatepeque door een onbekende bewapende man met de dood bedreigd vanwege haar vakbondswerk voor het gemeente personeel. De gemeente gedraagt zich niet als goede werkgever en heeft achterstanden in uitbetaling van lonen en kerstgratificaties. De vakcentrale CGTG neemt deze doodsbedreigingen zeer serieus, want in december vorig jaar werd de raadsman van de bo

nd van straatverkopers in dezelfde plaats, na een soortgelijke bedreiging, vermoord. Lees meer over de rol van de CGTG binnen het streven naar waardig werk in Guatemala.



KAV Scherpenheuvel - Zichem organiseert jaarlijks Lentefeest mét vertelling Wereldsolidariteit

Een hele groep vrijwilligers staat klaar om ook jouw feest te verrijken met een activiteit in het thema van Wereldsolidariteit. Niet boven de hoofden, maar recht naar het hart. Hier kan je meer lezen over wat jij kan doen voor onze partners in Guatemala. El pueblo unido jamás sera verncido! (De kracht van mensen samen!)



En dan ook nog
De campagne waardig werk komt er aan!

"De vrijheid om zich te verenigen is de eerste stap naar Waardig Werk."


Vanaf mei 2009 staan ACV en Wereldsolidariteit met de andere vakbonden en verbonden NGO's aan het roer. Daarmee wordt deze campagne op de bedrijfsvloer gebracht. Want waardig werk moet hoger op de agenda zowel binnen als buiten de onderneming. Je kan op deze site terecht voor alle informatie over het 2de luik van de campagne. Voor een uitgebreide verhandeling over 'waardig werk' door Miel Vervliet, kan je hier terecht.



Laatste nieuwsbrief van André van Baht'n de Kupe
Een héél dikke PROFICIAT vooral voor het volk van El Salvador, en héél zeker ook aan de "oude Belgen" en de jonge mensen, die al jaren ter plaatse mee-strijden op alle vlakken om hoop en toekomst te geven aan zovelen...en nu Mauricio Funes de verkiezingen heeft gewonnen en hij wil besturen in de geest van Romero...is die solidariteit niet meer stuk te krijgen...waren we nog jonger...!!! Maar ook nu juichen we mee. En nu begint het grote werk...welke puinhoop, wat een corruptie,wat een achterstal, wat een schuld zal de nieuwe regering erven…

Ondanks alles zal er HOOP en TOEKOMST groeien voor de gewone mensen; zij geven het minst vlug op...Een zéér strijdbaar volk, die Latijns-Amerikanen...wij mochten het ook jaren ondervinden.

Dank voor het driemaandelijks tijdschrift "Centraal Amerika info"zo blijven we mee op de hoogte. Alle liefs van Alfonso en An."
Lees hier de hele brief