maandag, februari 16, 2009

Wat kan je doen voor Waardig Werk Wereldwijd (Wereldsolidariteit)? Aanbod 2008-2009

Wat kan je doen voor Waardig Werk Wereldwijd (Wereldsolidariteit)?

Aanbod 2008-2009


a. Vraag een verhaal aan

Waardig Werk Wereldwijd

Je bent in een sollicitatielokaal van Tan Kwaitextiel. Een Koreaanse textielgroep die Guatemala heeft uitgekozen omwille van de goedkope werkkrachten en arbeidsrechten. Met de grote baas gaan we de uitdaging aan en kijken of we Waardig Werk terugvinden in de textielfabriek van Tan Kwai. Wat is Waardig Werk? Hoe hebben wij het vroeger gehad? Hoe hebben zij het nu? Wat kan je zelf doen? Gratis vrijwilligerswerk, voor een duur thema!


De Maquila: Nette heet Sylvia in Guatemala?

Situaties zoals je kan zien in de Daensfilm of “-musical. De arbeidsters eten onder een truck, moeten werken van 6 tot 20 uur, geen drinken, geen overuren, pepmiddelen om aan het productieniveau te geraken… maar hier kunnen wij wat aan veranderen, samen met de CGTG!

Guatemala of Cuba: wie haalt de millenniumdoelstellingen?

Klaar en duidelijk gaan we op zoek naar de verschillen tussen deze Latijns-Amerikaanse landen. Elk heeft een ander systeem, maar ook een andere uitkomst… We willen je kort even meenemen in de wereld van de Millenniumdoelstellingen: we praten er veel over, maar wat gebeurt er effectief?


b. Doe een actie voor Wereldsolidariteit!

Wat we als christelijke arbeidersbeweging zelf hebben nagestreefd de laatste honderd jaar, wil Wereldsolidariteit ook met het Zuiden bereiken. Ouderengroepen, vakbonden, mutualiteiten, jongerengroepen, vrouwengroepen, coöperatieven,… ze klinken je bekend in de oren? Welnu, Wereldsolidariteit gelooft ook dat we door deze organisaties te ondersteunen, samen kunnen werken aan een sociale zekerheid en een beter leven voor de mensen in het Zuiden. Maar daar zijn middelen voor nodig. Organiseer een kerstmarkt met eerlijke producten, een etentje, een drink, of verkoop de kruiden van Wereldsolidariteit. Elke euro telt. Je zou verschieten wat er met wat geld kan gebeuren!

c. Volg Wereldsolidariteit!

We verstoppen ons niet, waarom zouden we? We zijn fier op wat er gebeurt in het Zuiden. Kleine mensen worden groots, de rechten van de arbeiders worden afgedwongen, voor wie gezondheidszorg onbereikbaar was, wordt het door de mutualiteit weer toegankelijk…

Volg ons in de Visie (regionaal en nationaal)!


Volg ons op www.wereldsolidariteit.be!


Volg ons in de Stuurgroep (we nodigen je uit als je wil helpen om Wereldsolidariteit in arrondissement Leuven te versterken: bel 016 29 81 28 of mail bart.vanwildemeersch@acw.be)!


Volg ons door Wereldburger te worden. Stort minstens 10 euro op 799-5500000-05 en maak jezelf of je trefpunt tot Wereldspelers! Je krijgt van ons dan rechtstreeks nieuws! Vanaf 30 euro krijg je een fiscaal attest…


Schrijf je in voor het 4-maandelijks e-zine: verhalen van de vrijwilligers hier, over de vrijwilligers daar, in Guatemala! (bart.vanwildemeersch@acw.be)