dinsdag, november 04, 2008

Na de presidentsverkiezingen:(n)iets nieuws onder de zon?

GUActueel:

Na de presidentsverkiezingen:(n)iets nieuws onder de zon?

Na de verkiezing van Alvaro Colom tot president was er de stille hoop dat het nu toch een klein beetje lente zou worden in Guatemala. Het is nu echter al duidelijk dat de grote veranderingen niet tijdens deze legislatuur zullen plaatsvinden. De invloed en de macht van de grootgrondbezitters is ook nu nog van die aard dat het een heel moeilijke evenwichtsoefening voor de president zal zijn om toch een begin van verandering door te zetten. De stijging van de voedselprijzen en de toenemende honger in de wereld nopen tot maatregelen om de voedselproductie op te drijven. Niet anders in Guatemala. Een plan van de regering om grote oppervlakten braakliggende landbouwgrond te onteigenen werd door de president ‘him self’ van tafel geveegd,onder druk van de grootgrondbezitters. Anderzijds besloot de regering toch aan te sluiten bij het plan Petrocaribe, waarbij vanuit Venezuela olie tegen zeer schappelijke voorwaarden geleverd wordt aan de arme landen . Ook nu was er verzet van de grootgrondbezitters die het spook van het communisme al zagen opdagen in de figuur van Hugo Chavez. Dit plan heeft men evenwel niet kunnen afschieten omdat geen zinnig denkende mens de ogen kon sluiten voor de economische voordelen die dit plan biedt. Zo werd het plan ook verkocht: het was immers geen ideologisch maar financieel akkoord .


Feminicide: In Guatemala heerst nog steeds het geweld, vooral tegenover vrouwen, dit valt niet te ontkennen: wijd verspreid huiselijk geweld, daarnaast rijst echter ook de vraag of er geen georganiseerd geweld is tegen de vrouwen. Guatemala kent al jaren mysterieuze moorden in de berggebieden, meer nog als in Ciudad Juarez, Mexico, echter, deze moorden verdwijnen in de stilte. Moordenaars vindt men niet, of het was sporadisch.
De verantwoordelijken zouden de ex-militairen zijn, ontslagen na de vredesakkoorden. Het vermoeden is dat zo de roep om een sterk gezag zou toenemen en Colom zou kunnen overhalen om de getalsterkte van het leger uit te breiden. We zijn dus nog ver weg van de vredesakkoorden van 1996. Meer info, klik hier.

Daarenboven is de partij van Colom nu ook nog verdeeld in een Colom - deel, een gedeelte met de aanhang van zijn vrouw en een deel dat zijn vel wilt en hem op allerlei manieren bespioneerd (afluisterapparatuur in zijn huis o.a.). Een lange weg met veel putten te gaan voor de sociaal-democraten...

Roland