dinsdag, november 04, 2008

Partenariaatsovereenkomst CGTG - ACV, CM en ACW Leuven

Partenariaat Guatemala

Overeenkomst 2008 – 2013
Duurzame samenwerking tussen CGTG en
ACV, CM en ACW regio Leuven


1. Inleiding


De Confederación Central General de Trabajadores de Guatemala en het ACV, CM en ACW van het verbond Leuven sluiten een akkoord voor de periode 2008 – 2013, binnen het kader van het strategisch plan, overeengekomen met Wereldsolidariteit en de CGTG. Dit akkoord heeft tot algemeen belang de ondersteuning van de werking van de aangegeven partner én de ondersteuning van de verbondelijke noord-zuidwerking van de Christelijke Werknemersorganisaties in het verbond Leuven.


Deze overeenkomst is gebaseerd op de samenwerking die sinds 2004 wezenlijk deel uitmaakt van zowel de werking van de aangegeven organisaties in Guatemala als deze in het verbond Leuven.


Deze overeenkomst wil de mondelinge afspraken tussen de partners op vlak van financiële en inhoudelijke samenwerking formaliseren voor een periode van 2008 tot 2013.




2. Langdurige versterking van de CGTG in Guatemala

Door de financiële samenwerking tussen de CGTG enerzijds, en het ACV, CM en ACW regio Leuven anderzijds, kan de partner in Guatemala op een langdurige en structurele manier haar werking verstevigen op vlak van solidaire economie en microkredieten, mensenrechten, gezondheidszorg en arbeidsrechten. Dit gebeurt in het kader van het programma tussen Wereldsolidariteit en de partner in Guatemala.

De middelen van de partner in het noorden zullen aangewend worden voor de uitvoer van de programma’s van de partner in Guatemala. De contacten over het uitvoeren van de overeengekomen plannen, zijn in handen van het nationale secretariaat van Wereldsolidariteit. Wereldsolidariteit draagt ook de verantwoordelijkheid van het programma naar de Belgische en Europese overheid.

De langdurige samenwerking geeft aan de partner in Guatemala de kans om de communicatie en oproepen tot maatschappelijke actie met de noordelijke partners te structureren. Dit zal in overleg met de verantwoordelijken binnen de noordelijke partners uitgebouwd worden.


De mogelijke uitwisselingen tussen de organisaties (buiten de nu reeds bestaande initiatieven), zijn een goede manier om tot een betere samenwerking te komen. De modaliteiten zullen in de toekomst tussen de partners in noord en zuid onderling uitgewerkt worden.

3. Bewustmaking en solidariteit in het Noorden

Bewustmaking van de achterban

Het verstrekken van informatie over de partner in Guatemala heeft tot doel om de situatie van de werknemers wereldwijd te verduidelijken. Het voorbeeld van en de betrokkenheid bij de problematiek van de partner in Guatemala, geeft de leden van de christelijke werknemersorganisaties inzicht in de wereldwijde systemen van arbeidsuitbuiting en in de mogelijkheden die onze beweging en deze van onze partner in het zuiden als alternatief kunnen stellen.


Informatie dient tevens om de leden en sympathisanten van de christelijke werknemersorganisaties aan te zetten tot actie. Deze actie is gesitueerd op maatschappelijk, politiek en fondsenwervend vlak. De coördinatie van deze acties gebeurt binnen een samenwerking van de verantwoordelijken binnen het ACV, CM en ACW in overleg met de partner in Guatemala en het nationale secretariaat van Wereldsolidariteit. Samen met de partner in het zuiden, spreken het ACV, CM en ACW de kwantiteit en draagwijdte van de acties af. Ten aller tijde zijn de acties in de eerste plaats in functie van de zuidpartner. De zuidpartner heeft ook ten aller tijde recht op informatie en uitleg over de sensibiliseringsacties in het noorden uitgevoerd of gepland.


De regioverantwoordelijke van Wereldsolidariteit is, binnen het partenariaat, de verantwoordelijke voor de communicatie. Hij zorgt voor een goede aflevering ervan.



Netwerking in dienst van de zuidpartner

De drie noordpartners (ACV, CM, ACW verbond Leuven) kunnen de andere organisaties, die rond een zelfde doel werken, voor Guatemala, thematisch en ad hoc bijeen brengen.


In overleg met de politieke strategieën van Wereldsolidariteit en ACW willen de drie noordpartners (ACV, CM, ACW verbond Leuven) een politiek netwerk uitbouwen , naast een brede basis binnen haar eigen organisaties en de sensibilisering binnen en buiten de eigen organisaties en naast de samenwerking onder de verschillende organisaties met Guatemala als doelland en waardig werk/waardig leven als thema. We willen ook politieke druk uitoefenen op de regering in Guatemala om te komen tot een solidair, duurzaam en verdraagzaam Guatemala.

Informatie
De zuidpartner engageert zich om de gevraagde informatie aan te reiken, om zo aan bewustmaking en brede actie te kunnen doen in de regio Leuven. Deze informatievergaring focust zich op een aantal projecten, waarmee de noordpartners hun achterban voeling wil doen krijgen, omdat ze nauw aansluiten bij het eigen project of de belevingswereld van de leden.

Daarnaast kunnen enkele acties, op vraag van de zuidpartner, meegenomen worden in het communicatieplan dat onder de noordpartners zal worden opgemaakt. Een jaarlijkse evaluatie hierover, met tussentijds overleg, in samenwerking met het nationale secretariaat van Wereldsolidariteit, zal de partners (noord en zuid) hierrond dichter bij elkanders doelen brengen. In onderling overleg wordt er afgesproken welke informatie er uitgewisseld wordt.


4. Jaarlijks overleg en evaluatie


Jaarlijks evalueren ACW, ACV en CM regio Leuven de eigen samenwerking ikv partenariaat. Hier zullen ook de communicatie en de acties geëvalueerd worden in functie van de zuidpartner en de noordeducatie. Samen met het nationaal secretariaat van Wereldsolidariteit zal deze evaluatie in functie van het programma met de CGTG worden bekeken. De CGTG kan hierin steeds adviezen geven of vragen stellen aan ACV, CM en ACW regio Leuven.

Jaarlijks is er ook een informatief overleg met de noordpartners over de resultaten en het jaarplan van de CGTG bekeken worden. Het nationaal secretariaat van Wereldsolidariteit is verantwoordelijk voor de nodige informatievergaring en de voorstelling van de cijfers en de jaarplannen voor deze momenten.

5. Voortzetting van de overeenkomst


Het ACV, CM en ACW regio Leuven engageren zich om minstens een jaar voor het beëindigen van de overeenkomst het gesprek aan te gaan met de verantwoordelijken van het nationaal secretariaat van Wereldsolidariteit voor een eventuele voortzetting van de overeenkomst.



Deze overeenkomst werd aangegaan op 3 november 2008 in Brussel door:


Secretaris – Generaal:

José Escolastico Pinzón Salazar

Namens CGTG


Secretarissen:

Johan Vervoort Dominiek Roelandts Gilbert Pex

Namens ACV Leuven Namens CM Leuven Namens ACW Leuven





André Kiekens

Namens Wereldsolidariteit


De Voorzitters:


Erik Loddewijckx Luciaan Van Casteren Peter Wouters
Namens ACV Leuven Namens CM Leuven Namens ACW Leuven