vrijdag, maart 09, 2012

Hoe nu verder met de nieuwe president van Guatemala?

Otto Perez Molina heeft de verkiezingen in Guatemala dus gewonnen. Het werd aangekondigd, het werd verwacht, het werd gevreesd. Hij heeft er een slordige 26 miljoen dollar tegenaan gegooid; niemand weet waar dit geld vandaan komt, hierover bestaat geen enkele transparantie. Maar dat hij ‘zijn best’ heeft gedaan om op die presidentstroon te gaan zitten is overduidelijk. En hij gaat het geweld aanpakken, met nog meer militairen en agenten op straat. Indruk maken en de geweldenaar spelen zit hem blijkbaar in de genen, eerst als generaal, nu als politieke leider.

Begin januari was ik een week in Guatemala en wat direct opvalt als je rondreist is: ‘hij’ hangt overal te pronken! Om de tien kilometer zie je enorm grote reclameborden met zijn foto, soms alleen, soms met zijn vicepresidenta (zie voorbeeld) of samen met de plaatselijke burgemeester, tenminste als die ook van zijn partij is. Ook de Procurador de los Derechos Humanos mag meegenieten – het is nog steeds dezelfde als die we in 2005 op onze inleefreis ontmoetten.
Weerzinwekkend is echter de affiche met twee lachende Mayameisjes op zijn schoot. Ik voelde me er heel ongemakkelijk bij. Voorlopig kan de bevolking enkel reageren door een rood kruis over zijn ‘mano dura’ te kleven.



Tussen CGTG, CUSG en Unisitragua werd overeen gekomen om met de president een audiëntie aan te vragen en hem te herinneren aan verschillende punten waaronder:

• verantwoording betreffende de constante schending van de fundamentele overeenkomsten van de IAO, vooral art 87 en 98 (vrijheid van associatie)
• de ratificatie van overeenkomst 189 inzake huiswerkers.
• van zodra ze weten wie de minister van arbeid wordt zal ook daar een onderhoud aan worden gevraagd om hem te herinneren aan de verplichtingen van de overheid inzake syndicale vrijheden, collectieve onderhandelingen, recht op staking, waardig werk, kinderarbeid, sociale dialoog.

Bron: Guy Sprengers, stuurgroep WS Leuven