vrijdag, maart 09, 2012

Orkaan MITCH

De orkaan MITCH betekende het startschot voor de CUBAANSE medische brigade in GUATEMALA , na de desastreuze doortocht bood Cuba onmiddellijk hulp aan; het stuurde een contingent van 21dokters , dat in de maanden daarna zou uitgroeien tot een 500 man tellend wit leger.

In tegenstelling tot sommige Westerse landen beperkte Cuba zich niet tot noodhulp. In de moeilijkst bereikbare dorpjes werden gezondheidsposten uitgebouwd. Tegelijkertijd kregen jonge Guatemalteken de kans om gratis doktersstudies te volgen aan de Latijns-Amerikaanse School voor Geneeskunde in Cuba , opdat deze op termijn de Cubaanse dokters in Guatemala zouden vervangen.

In Guatemala zelf doen de Cubaanse dokters meer dan alleen maar medische interventie . Ze nemen het preventief gezondheidsmodel- dat zeer dominant is in hun land van herkomst –mee en proberen oorzaken van ziektes weg te nemen . Dit is niet vanzelfsprekend in een land waar grote groepen van de bevolking lijden onder voedseltekort en de overheid de aanpak van de armoede niet als een prioriteit beschouwd.

Desondanks slaagden deze dokters erin de kindersterfte in twee jaar tijd te halveren in gebieden waar ze actief zijn .

Recente ontwikkelingen:

In 2005 startten Venezuela en Cuba Operación Milagro met als bedoeling om tegen 2016 aan 16 miljoen mensen hun zicht terug te geven door middel van een chirurgische ingreep . deze gratis oogoperaties zijn op de eerste plaats bedoeld voor de armen in latijns Amerika , maar bij uitbreiding ook in streken van Azië en Afrika, waar de mensen geen geld hebben om deze operatie te betalen.

In februari 2011 keerden 35 recent afgestudeerde Guatemalaanse artsen terug van Havana naar Guatemala om zich ten dienste te stellen van Operacion Milagro in hun moederland.

ZUID-ZUID SAMENWERKING.

Het verhaal toont aan dat de Zuid-Zuid samenwerking een verbetering kan brengen in het lot van duizenden armen in de derde wereld. In tegenstelling tot het noorden legt Havana geen voorwaarden op bij het verlenen van hulp aan de buurlanden.

Men werkt in een kader van wederzijds respect voor elkaars tradities cultuur, en economisch-politiek ontwikkelingsmodel.

Tegelijk toont de aanwezigheid van Cubaanse dokters in Guatemala aan dat een andere wereld mogelijk is. Dat deze weg nog lang en vol hindernissen is bewijst het resultaat van de recente presidentsverkiezingen in Guatemala.”

Bron: SOLIDAIR MET GUATEMALA