vrijdag, maart 09, 2012

Straffeloosheid aangepakt?

José Efraín Ríos Montt is een Guatemalteeks militair, politicus en predikant. Hij was dictator van Guatemala van 1982 tot 1983. Ríos Montts regime viel samen met het hoogtepunt van de Guatemalteekse Burgeroorlog en het wordt verantwoordelijk gehouden voor 70.000 doden en vermissingen.
Advocaten Zonder Grenzen-Canada assisteert in de zittingen van het proces Ríos Montt. In samenwerking met Advocaten Zonder Grenzen in Brussel, ontwikkelt het team “monitoring” activiteiten in het kader van haar programma’s in de strijd tegen straffeloosheid en internationale gerechtigheid in Guatemala en Colombia.

Dat Rios Montt nu voor de rechter staat, kan in belangrijke mate op het conto worden geschreven van Claudia Paz y Paz, hoofd van het Guatemalteekse Openbaar Ministerie. Sinds haar benoeming in 2010 werden kopstukken van de drugsmaffia opgepakt, het OM arresteerde in no time de moordenaars van een beroemde Argentijnse zanger, en ook de gruwelijke lynchpartij van zevenentwintig landarbeiders leidde tot arrestaties. Daarnaast kwamen onder Paz y Paz verschillende kopstukken voor de rechter die verantwoordelijk zijn voor de bloedbaden in de jaren tachtig. En nu dus Rios Montt.

“Caludia Paz y Paz, en allen die in Guatemala hun kop durven uitsteken ter verdediging van de mensenrechten, werken soms met gevaar voor eigen leven aan een betere toekomst voor Guatemala. Zolang zij er zijn, ben ik optimistisch over de toekomst van het land” zei de voormalige Nederlandse ambassadeur Teunis Kamper bij zijn afscheidsrede in 2010.
Ze ontving een prestigieuze prijs van de International Crisis Group en wordt geroemd door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton. Het is dankzij haar machtige buitenlandse vrienden dat Paz y Paz haar positie kan handhaven. Perez Molina liet al tijdens zijn campagne doorschemeren van Paz y Paz af te willen, maar na grote internationale druk draaide hij bij. Paz y Paz mag blijven, “zolang ze goed haar best doet voor het land”.


Bron: Guategazette #142