dinsdag, maart 11, 2008

Alweer een syndicale moord in Guatemala!

Moord op Compañero Miguel Engel Ramirez Enriquez

In juli 2007 richtten de landarbeiders van “Finca Olga Maria” in Huitzisil de vakbond SITRABANSUR op. Met deze vakbond wilden ze collectieve onderhandelingen aangaan met het bedrijf waaraan de finca bananen levert, Frutera Internacional S.A., dat op zijn beurt aan Chiquita Brands International levert.

Op 14 november 2007 werd de vakbond ook juridisch erkend. Maar dan begint de lijdensweg…. . Op 15 november werden 12 stichtende leden van deze syndicale organisatie onrechtmatig opgesloten in hun kantoren door enkele privéveiligheidsagenten van het bedrijf Frutera Internacional S.A. Ze werden verplicht om een brief te tekenen waarin stond dat ze afstand zouden nemen van hun syndicale strijd, in ruil voor hun vrijheid en een som geld van 435 euro. Die afstand heeft Miguel Angel Ramirez nooit willen nemen. Daarvoor heeft hij een zware prijs betaald op 2 maart 2008: zijn dood!

ACV-CSC, het Verbond Leuven (ACW, ACV en CM Leuven) en Wereldsolidariteit werken al jaren samen met de Guatemalteekse vakbond CGTG samen. Social Alert, de politieke actie van Wereldsolidariteit, bundelt de krachten van deze organisaties om deze grove schending van het recht op vereniging aan te klagen. Wij roepen de Guatemalteekse overheid op om een halt te roepen aan het brutale geweld op vakbondsleiders en ernstige stappen te ondernemen om een onderzoek te voeren en de schuldigen van deze moord te berechten. Het is hun plicht om elke schending op het recht op leven en het recht op vrijheid van vereniging - die (trouwens?) ingeschreven zijn in de Grondwet van Guatemala - te veroordelen en te bestraffen! Ook deze moord mag niet onbestraft blijven !!!

Roep ook zelf een halt toe aan het geweld dat vakbondsmensen in Guatemala tergt!

Om mee te doen met deze solidariteitsoproep, kopieer even de spaanstalige modelbrief die je hierbij terugvindt en richt deze aan de nieuwe President van Guatemala, Mr Alvaro Colom. Neem deze brief over en zet het logo van je organisatie alsook je eigen handtekening erop en stuur deze vervolgens naar de opgegeven adressen. Gelieve info@socialalert.org en cgtg@turbonett.com in kopie te zetten.

Voor meer info
Social Alert, de politieke actie van WSM, bracht onlangs een publicatie uit waarin de balans wordt opgemaakt van de mensenrechtensituatie in het land 10 jaar na het afsluiten van de vredesakkoorden: www.socialalert.org

Wil je meer weten over de IVV conferentie “Vakbonden tegen Straffeloosheid, ga dan naar:
http://www.ituc-csi.org/spip.php?article1787

Meer info, het verhaal in je afdeling?
Bart Vanwildemeersch, ACW - verbond Leuven. bart.vanwildemeersch@acw.be

Neem onderstaande brief over en zet het logo van je organisatie alsook je eigen handtekening erop en stuur deze vervolgens naar de opgegeven adressen naar :

- Mr. Álvaro Colom Caballeros, President van Guatemala : cbarrientos@presidencia.gob.gt

- Mr Edgar Alfredo Rodriguez, Minister van Arbeid : erodriguez@mintrabajo.gob.gt

- Dr Carlos Vinicio Gómez, Minister van Bestuur: vgomez@mingob.gob.gt

- Mevr. Ruth Del Valle, Presidentiële Commissie voor Mensenrechten : copredeh@copredeh.gob.gt

In kopie:

- CGTG : cgtg@turbonett.com

- Social Alert: info@socialalert.org

Met als onderwerp: sindicalista asesinado - petición urgente

Señor Presidente,

Hemos aprendido de la Central General de Trabajadores de Guatemala (CGTG) y de Social Alert, el organismo de acción internacional de Solidaridad Mundial, que ha ocurrido un otro acto de violencia en Guatemala. Hace años que la CGTG esta aliada al Movimiento Obrero Cristiano de Bélgica, en particular a la Confederación Sindical Cristiana (ACV-CSC), a la Federación Regional de Lovaina del Movimiento Obrero Cristiano (ACW, ACV Lovaina y CM Lovaina) y a Solidaridad Mundial. Por lo tanto, queremos aprovechar la ocasión para denunciar lo siguiente:

Que el día domingo 02 de marzo de 2008, en la aldea Huitzisil, del municipio de Tiquisate, departamento de Escuintla, fue vilmente asesinado en su casa con arma de fuego MIGUEL ÁNGEL RAMÍREZ ENRÍQUEZ, fundador del Sindicato de Trabajadores Bananeros del sur, de la Finca Olga María, propiedad del señor FERNANDO BOLAÑOS. Esta finca es proveedora de Chiquita Brands Internacional.

Por este motivo, expresamos nuestra honda preocupación y consternación ante esa grave violencia, y ante las violencias que tocan a los sindicalistas guatemaltecas desde hace varios años ya. El asesinato de Miguel Ángel Ramirez Enriquez es un nuevo atentado contra el movimiento sindical. Con el aumento del número de personas asesinadas a causa de sus actividades sindicales, la institucionalización de la impunidad se convierte en un hecho.

Por todas estas razones, urgimos a Su Excelencia, Presidente Álvaro Colom, a que intervenga, ya que este atropello no puede ni debe quedar impune, abogamos por el respeto a la ley, la defensa de la vida y la libertad sindical.

Atentamente,

(Naam)
(Organisatie)
(Land)



De vertaling:

Geachte Heer President,

Van de CGTG en Social Alert, het actieorgaan van Wereldsolidariteit, hebben we vernomen dat er opnieuw een gewelddaad gepleegd werd in Guatemala. Al meerdere jaren is de CGTG een vaste partner van het ACV en de regionale werking van de Christelijke Arbeidersbeweging in Leuven (ACW, ACV en CM Leuven). Daarom willen we hier het volgende aangeven:

Op zondag 2 maart 2008 werd Miguel Angel Ramírez Enriquez op een gruwelijke manier met een vuurwapen om het leven gebracht. Dit gebeurde in het dorp Huitzisil, dat deel uitmaakt van de gemeente Tiquisate, in het departement Escuintla, waar hij de stichter was van het vakverbond van de landarbeiders in de bananensector in het zuiden van Guatemala, op de finca Olga María. Deze finca is eigendom van de heer Fernando Bolaños. Ze levert bananen aan Chuiquita Brands internationaal.

Naar aanleiding van deze moord willen we onze diepste bezorgdheid en consternatie over deze moord uitdrukken. Dit is immers geen alleenstaand geval, het gaat zo al jaren. De moord op Miguel Angel Ramírez Enriquez is een nieuwe aanval op de syndicale beweging. Met een stijgend aantal vermoorde vakbondsmensen, is de institutionalisering van de straffeloosheid een feit geworden in Guatemala.

Omwille van alle voorgaande redenen vragen we U met aandrang, President Alvaro Colom, dat U tussenkomt, zodat deze gewelddaad niet kan noch hoeft onbestraft te blijven. We pleiten sterk voor het respecteren van de wet, het respect voor het leven en de syndicale vrijheid.

Hoogachtend,

(Naam)
(Organisatie)
(Land)