woensdag, maart 19, 2008

CGTG en MTC tegen invoering doodstraf in Guatemala

Om je even wat gegevens meet te geven: door diezelfde straffeloosheid, delinquentie en georganiseerde misdaad werden er alleen al vorig jaar niet minder dan 599 vrouwen vermoord. De verdedigers van de Mensenrechten hebben 195 aanslagen te verduren gekregen, syndicale zetels werden met de grond gelijk gemaakt, onder andere ook één van de CGTG, verschillende vakbondsleiders werden vermoord o.a van de vakbond van de 6de avenida in Guatemala - stad, van de vakbond STEPQ van Puerto Quetzal, SITRABI van Izabal en meest recent de moord op de onze vriend Miguel Angel Ramirez Enriquez. Niet minder dan 10 leiders en hun helpers werden afgemaakt, al dan niet met hulp van de regering en de hun ondersteunende bedrijfsleiders. En zo kunnen we nog even doorgaan...

De meerderheid van afgevaardigen van het huidige parlement trachten hun blazoen op te poetsen door een overdreven vergeldingsijver aan de dag te leggen. De goedkeuring is een onverantwoorde maatregel, daar ze de aandacht van het ware probleem afleidt, namelijk de slechte sociaal-economische toestand van het land, de institutionele corruptie en de straffeloosheid, die teruggaat tot aan de genocide. De CGTG en de MTC willen de president oproepen, vanuit hun verplichting tegenover het land, om deze wet te herroepen. Daarenboven willen de CGTG en de MTC de verklaring tegen de toepassing van de doodstraf, die ze voor de Algemene Vergadering van de VN heeft bekrachtigd in december 2007, respecteert.

Het Hooggerechtshof en het Grondwetelijk Hof moeten hun strijd opvoeren tegen de straffeloosheid die heerst in de eigen rangen en de rest van de maatschappij. Zij dienen ervoor te zorgen dat gerechtigheid vlot en correct geschiedt en niet enkel voor diegenen die ze kunnen kopen .

De Guatemalteekse overheid moeten de vredesakkoorden van 1996 ook in werkelijkheid omzetten, zodat de echte problemen kunnen worden aangepakt, namelijk de radicale en diepgaande wijziging van de werking van de overheid in alle opzichten. Deze zou haar basistaak dan kunnen oppakken, namelijk:
- waardig werk en waardig loon ;
- gerechtigheid, gezondheid, huisvesting, onderwijs en ontspanning voor iedereen toegankelijk!