woensdag, maart 19, 2008

Nieuwsbrief Wereldsolidariteit voorjaar 2008

Miguel Angel Ramirez Enriquez: dood wegens vakbondslidmaatschap
Ook jij kan wat doen!

ACW, ACV en CM Leuven, Social Alert en Wereldsolidariteit roepen op tot actie naar aanleiding van de moord op Vakbondsleider Miguel Angel Ramírez Enriquez. Hij was medeoprichter van een afdeling van SITRABANSUR (de vakbond van de bananenarbeiders in het zuiden van Guatemala). Hij werd vermoord op de Finca Olga Maria, die levert aan Chiquita Brands. Deze finca ligt in Huitzisil, in Tiquistate, binnen het departement Escuintla, Guatemala. Hij werd gedood op 2 maart 2008.

Een goede maand nadat het Internationaal Vakverbond (IVV) een grote, internationale conferentie organiseerde in Guatemala over de rol van vakbonden tegen straffeloosheid, wordt alweer een vakbondsman neergeschoten.

Op 2 maart jl. werd Miguel Angel Ramirez Enriquez, stichter van de vakbond SITRABASUR, neergeschoten in zijn huis. Kort daarvoor werd Miguel Angel Ramirez al gedwongen door zijn werkgever op de bananenplantage Olga Maria om zijn vakbondsactiviteiten op te geven.

Het is de 5de maal in 14 maanden tijd dat de syndicale beweging in Guatemala een moord te verwerken heeft.

Lees meer en voer actie, klik hier.

CGTG en MTC tegen invoering doodstraf in Guatemala
Neen aan de dood, ja aan de sociale gerechtigheid!

Op 13 februari 2008 keurde een grote meerderheid in het Guatemalteeks parlement de doodstraf goed. De president krijgt terug de macht over gratie en dood. Deze onverantwoorde maatregel brengt de dood, die al duidelijk aanwezig was in de Guatemalteekse cultuur terug op de voorgrond. Het is een maatregel die de straffeloosheid van de genocidairs en corruptie moet bedekken, en niet de basis van het probleem van het geweld in Guatemala aanpakt.

Lees hier meer over het bericht van de MTC en CGTG...



Ontvoeringen in Guatemala: terroristen of wanhoop?
Een verhaal dat nog niet met succes is beeindigd...

Op 14 maart 2008 werden vier belgische toeristen ontvoerd, terwijl ze een boottochtje wilden maken op de Rio Dulce, in het Oosten van Guatemala, werden ze vastgehouden door een groep indigenas van de organisatie Encuentro Campesino. Hun leider, Ramiro Choc, werd op 14 februari 2008 opgepakt op verdenking van diefstal, gijzeling en het onrechtmatig innemen van land. Kan er een parallel getrokken worden naar de gevangenneming van Rigoberto Dueñas van de CGTG (wegens fraude) of naar de landbezetters van de MTC? Is dit een daad van terrorisme, of pure wanhoop?

Een analyse van André Vanderjeugt, scheutist en Guatemalakenner kan je hier lezen!


Uit Cobán, met liefde...
Delegatie op bezoek bij één van onze vrijwilligers... een verslag van Roland

Een avond in december bracht ons, gedragen door een herents busje, het geschenk van vijf warme mensen uit het getormenteerde Guatemala. Eenvoudige mensen van het platteland, op zoek naar hun verloren en geroofde identiteit, ontroerend dankbaar voor het samenzijn en het delen van voedsel en huiselijke gezelligheid. Ze brachten ons een nieuwe kijk op hun verlangens, hun roep om erkenning, hun diep verlangen om ontelbare slachtoffers van de bloedige repressie terug thuis te laten komen .

Lees hier het vervolg van het verhaal...


Nog enkele uitsmijters...
Verslag bezoek Magali Rey Rosa aan ACW Leuven op 5 maart 2008
CGTG - hoofdkwartier aangevallen op 28 januari 2008
Judith... het verhaal achter de straffe vrijwilligster van de MTC
Lentecampagne 2008: meer vrouwen... goed gevormd! Bestel je materiaal en koop de kruiden!
Internationale Week Wereldsolidariteit Leuven: 16 tot en met 23 april 2008
Antwoord parlementaire vraag Katrien Partyka over moord op Marco Tulio Portela
Cuba in de (Be)weging? 12 april 14.30 uur tot 18.00 uur in Plétinckxstraat Brussel.