Trias aan wieg van ruraal microkrediet in Guatemala
In ontwikkelingslanden kunnen microkredieten de ontwikkeling van kleine landbouwbedrijven stimuleren. De Belgische ngo Trias stond in Guatemala aan de wieg van het ruraal microkrediet door in 1992 de coöperatie Fundea op te richten. Fundea verstrekt momenteel microkredieten aan 18.000 kleine ondernemers, voornamelijk boeren. Daarmee is de onderneming de op één na grootste microfinancieringsinstelling in Guatemala.
“We hebben Fundea twee jaar geleden losgelaten, maar het blijft een succesverhaal waar we met trots mogen op terugblikken”, zegt regionaal adviseur Marc Vogelaers van Trias. Fundea werd 18 jaar gelegen opgericht, toen de burgeroorlog in Guatemala nog in volle hevigheid woedde. “Dat was in die dagen niet evident, omdat coöperatief werk op dat ogenblik taboe was. Pas enkele jaren later werd het kredietprogramma ingebed in een wettelijke structuur.”
In het begin van de jaren ’90 waren rurale microkredieten voor bestaansonzekere landbouwers en ondernemers niet of nauwelijks verkrijgbaar in Guatemala. “Met de oprichting van Fundea hebben we eigenlijk pionierswerk geleverd”, vertelt Vogelaers. Sindsdien is de sector van de microkredieten in Guatemala sterk gegroeid. “Toch zijn we op dit ogenblik nog altijd de instelling die het sterkst focust op landbouw. Wat microkredieten voor landbouwers betreft, zijn wij dé referentie in Guatemala”, maakt voorzitter Hugo Villavicencio zich sterk.
Vroeger waren de kredieten uitsluitend bestemd voor de teelt van maïs en bonen, met het oog op zelfvoorziening. Nu vloeien steeds meer leningen naar de productie van groenten en fruit. “Dat laat sommige kleine boeren toe om te exporteren, waardoor ze hun inkomen zien toenemen”, merkt directeur Julio Castellanos op. Ondanks de natuurrampen van vorig jaar blijven de familiale boeren veruit het belangrijkste segment voor Fundea, vóór de woningbouw en de micro-ondernemingen. “Al onze kredietnemers wonen nog altijd op het platteland”, zegt Villavicencio. “Daar zijn we fier op. En 40 procent van ons klantenbestand bestaat uit vrouwen.”
In 2008 besliste Trias dat het voor Fundea tijd was om op eigen benen te staan. “Dat ze hun werking intussen verder hebben kunnen uitbouwen, bewijst dat we destijds voor stevige fundamenten gezorgd hebben”, klinkt het bij Trias. De komende jaren wil Fundea blijven groeien. Tegen 2014 mikt de instelling op 30.000 klanten, bijna een verdubbeling van het huidige aantal. Bovendien wil Fundea zich omvormen van een stichting naar een onderneming met institutionele aandeelhouders. “We hopen dat Trias ons bij dat proces wil begeleiden, want we zijn nog niet vergeten welke cruciale rol het gespeeld heeft bij de oprichting en uitbouw van onze organisatie”, aldus Villavicencio.
Trias is de ontwikkelingsorganisatie van Landelijke Gilden, KVLV, KLJ, UNIZO, markant en Neos. In totaal steunt Trias 580.000 familiale boeren en kleine ondernemers in twaalf landen, verspreid over Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Binnen het internationale netwerk van AgriCord is Trias het erkende agri-agentschap van Boerenbond.
bronVilt | beeld Trias