donderdag, oktober 28, 2010

CUBAN FIVE

Op 12 september 2010 zitten de Cuban Five al 12 jaar vast. Het gaat om vijf Cubanen die in Miami verbleven om de activiteiten van lokale terreurgroepen op te volgen en zo aanslagen tegen hun land te voorkomen. Na 12 jaar kennen deze vijf mensen nog steeds geen gerechtigheid.

Ze zijn het slachtoffer van de machtspolitiek van de VS tegenover het kleine Cuba. Het bezoek van hun familieleden wordt bemoeilijkt en in het geval van twee van de echtgenotes reeds 12 jaar niet toegestaan. Nochtans verklaarde de Werkgroep voor Arbitraire Detenties in 2005 dat de opsluiting van de Vijf een overtreding is van het internationaal recht.

Amnesty International heeft ernstige vragen bij de rechtsgang en ondernam stappen rond het bezoekrecht. Eind 2009 kregen drie van de vijf een strafvermindering. De openbare aanklager gaf daarbij toe dat hij die vroeg onder druk van de internationale opinie.
Om hun vrijlating te vragen voerde het comité ‘Free the Five” op zondag 12 september actie.
Van 11u tot 16 u lieten een aantal acteurs en politieke en syndicale personaliteiten zich opsluiten in solidariteit met de Cuban Five onder het motto: ‘zij zijn even onschuldig als wij’. Ze deden dat op het Poelaertplein, in de schaduw van het Brusselse Justitiepaleis. Op die manier wilden zij voorbijgangers en de pers sensibiliseren voor de zaak. Gedurende de actie kregen ze ondersteuning van een reeks artiesten.
Van 17 tot 18u was er een protestactie tegenover de VS-ambassade te Brussel.
Vele personen, organisaties en ngo’s, waaronder Welerldsolidariteit ondertekenden de petitie om hun vrijlating vragen.