CIDH da prórroga de 15 días al Gobierno
Mientras diversos grupos critican la actitud del Ejecutivo de no cumplir con las medidas cautelares recomendadas por la CIDH, de cerrar la mina Marlin, en San Marcos, el Gobierno logró una prórroga de 15 días para preparar y enviar un informe sobre las razones para mantener las operaciones de esa multinacional.
POR ALBERTO RAMÍREZ E.
Ruth Del Valle, directora de Comisión Presidencial Coordinadora de la Política del Ejecutivo en Materia de Derechos Humanos, informó que esa entidad pidió a la Comisión Internacional de Derechos Humanos (CIDH) una prórroga, la cual fue otorgada.
El plazo adicional de 15 días empezó ayer y termina el 25 de junio.
Del Valle agregó que todavía se efectúan consultas a diferentes dependencias del Estado para redactar el informe, el cual será enviado por la Copredeh a la Cancillería, y de ahí a la Embajada de Guatemala en Washington.
Cautelares
El 20 de mayo de este año, la CIDH otorgó medidas cautelares a favor de los pobladores de 18 comunidades de Sipacapa y San Miguel Ixtahuacán, San Marcos, cercanas a la mina Marlin, y pidió suspender las operaciones de la empresa hasta que la Comisión adopte una decisión de fondo.
También le solicitó al Gobierno guatemalteco adoptar medidas que prevengan la contaminación por la minería y, a la vez, limpiar las fuentes hídricas de esas comunidades.
El presidente Álvaro Colom hizo público hace unos días que no acataría las disposiciones de la CIDH, porque no había indicios de que la mina contaminara.
Rafael Maldonado, coordinador del Centro de Acción Legal Ambiental y Social, señaló que Guatemala jamás se había negado a aplicar las medidas cautelares de la CIDH, y ahora el Gobierno se pone en el papel de irresponsable, como en la época de las dictaduras, cuando no se respetaban los convenios.
Agregó que Colom solo ve el derecho de su nariz, porque sabe que el proceso es lento, y cuando se emita la condena, él ya no estará en la Presidencia.
Jorge Morales, dirigente de la Convergencia Maya Waqib’Kej, comentó que Guatemala terminará siendo sancionada por la Corte Interamericana de Derechos Humanos, y mientras la empresa minera gana millones de dólares y causa daños ambientales, los guatemaltecos pagarán la millonaria sanción que se le impondrá el Estado.
Vertaling
IACHR geeft 15-dagen verlenging aan de regering
Hoewel verschillende groepen kritiek hebben op de houding van de uitvoerende macht omdat die niet voldoen aan de voorzorgsmaatregelen die worden aanbevolen door de IACHR om de Marlin mijn in San Marcos te sluiten, slaagde de overheid erin een 15-daagse verlenging te bekomen om een verslag voor te bereiden over de redenen voor het handhaven van de operaties van de multinational.
Ruth Del Valle, directeur van de presidentiële commissie voor de coördinatie van uitvoerend beleid op het gebied van de mensenrechten, zei dat de entiteit genaamd de Internationale Commissie Rechten van de Mens (IACHR) een uitbreiding had toegekend.
De extra periode van 15 dagen begon begin juni en eindigde op 25 juni.
Del Valle zei dat zij nog steeds verschillende overheidsinstellingen raadpleegt voor het ontwerp van het verslag, dat zal worden toegezonden door COPREDEH aan het ministerie van Buitenlandse Zaken en vervolgens naar de Ambassade van Guatemala in Washington.
Voorzorgsmaatregel.
Op 20 mei van dit jaar, had de IACHR conservatoire maatregelen verleend namens de inwoners van de 18 gemeenschappen in Sipacapa, de San Miguel gemeenschap en San Marcos, in de buurt van de Marlin mijn, en vroeg om de operaties van het bedrijf op te schorten totdat de Commissie een besluit ten gronde had genomen.
Zij vroeg ook de Guatemalteekse regering om maatregelen ter voorkoming van verontreiniging, door mijnbouw, van de schoon waterbronnen in deze gemeenschappen te nemen.
President Alvaro Colom heeft enkele dagen geleden aangekondigd dat hij zich niet zou houden aan de bepalingen van de IACHR, omdat er geen bewijs was dat de mijn verontreinigde.
Rafael Maldonado, coördinator van het Center for Environmental Law en Sociale Actie, zei dat Guatemala nog nooit had geweigerd om de conservatoire maatregelen toe te passen door de IACHR, en de regering terug gaat in de rol van onverantwoord gedrag, zoals in de dagen van de dictatuur, toen afspraken niet werden nageleefd.
Colom voegde eraan toe dat hij hiervoor zijn neus ophaalde, in de wetenschap dat het proces traag zal verlopen, en bij een veroordeling hij niet meer in functie zal zijn.
Jorge Morales, de leider van de convergentiedoelstelling Waqib'Kej Maya zei dat Guatemala uiteindelijk zal gesanctioneerd worden door het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens, en dat het mijnbouwbedrijf miljoenen dollars aan milieuschade zal veroorzaken, en de Guatemalteken zullen de miljoenen boete moeten betalen die zal opgelegd worden aan de staat.
Door Alberto Ramirez E.