Guatemala op het matje geroepen in Genève
van Bart Verstraete, stafmedewerker Wereldsolidariteit te plaatse.Blog Luc Cortebeeck, MAANDAG 14 JUNI 2010
Op 9 juni waren de schendingen van arbeidsrechten in Guatemala het onderwerp van de commissie normen van de IAO in Genève. Wereldsolidariteit en ACV hebben vooraf heel wat lobbywerk verricht om overheden te overtuigen de schendingen te veroordelen. Uiteindelijk hebben de Verenigde Staten, België, Duitsland, Nederland en Oostenrijk hun bezorgdheid geuit over de situatie in Guatemala.
46 vakbondsleiders vermoord!
In Guatemala zijn schendingen van de fundamentele arbeidsnormen schering en inslag. Uit het laatste rapport van het expertencomité, dat verscheen in februari 2010, wordt uitvoerig ingegaan op de talloze moorden en andere geweldplegingen tegen vakbondsleiders. Volgens het laatste rapport van de “Syndicale, inheemse en boerenbeweging” werden tussen januari 2007 en februari 2010 maar liefst 46 vakbondsleiders vermoord in Guatemala. Het expertencomite was dan ook niet mals voor de Guatemlateekse autoriteiten: het rapport stelt zwart op wit dat er in Guatemala een politieke onwil heerst om aan deze grove schendingen van de syndicale vrijheden ook maar iets te doen. Dit rapport is uitermate belangrijk: het is een objectief bewijs voor de aanklacht van de schendingen op de commissie normen in de IAO-conferentie, waar overheden, maar ook de vertegenwoordiging van werknemers en werkgevers naar kunnen verwijzen in hun verklaringen.
De commissie normen
De commissie normen van de IAO-conferentie komt elk jaar samen in Genève. Het is een tripartite orgaan, waarin zowel overheden, werkgevers als werknemers vertegenwoordigd zijn. Luc Cortebeeck is er de woordvoerder van de werknemers (van alle vakbonden wereldwijd die er vertegenwoordigd zijn). Op 9 juni, in de namiddag moest Guatemala zich komen verantwoorden voor de aanhoudende grove schendingen van de vrijheid van syndicale vereniging. Vervolgens kwam Luc aan het woord en uitte hij zijn sterke bezorgdheid over de situatie in Guatemala. Daarna kwam de woordvoerder van de werkgevers aan het woord. Vervolgens mogen werknemers, werkgevers én overheden die dit wensen een verklaring afleggen mbt dat specifieke land.
Het lobbywerk van Wereldsolidariteit en ACV
Bart Verstraeten, die het internationaal politiek werk van Wereldsolidariteit verzorgt, en ACV hebben naar aanloop van vandaag heel wat lobbywerk verricht om België, de EU en de Verenigde Staten op te roepen om hun bezorgdheid te uiten over de schendingen van arbeidsrechten in Guatemala. We vinden dat belangrijk om een tegengewicht te geven aan de stemmen van de werkgevers en dien van de Latijns-Amerikaanse landen die, ondanks de sterke bewoordingen van het expertencomite, overtuigd blijven dat syndicalisten niet specifiek geviseerd worden en dat Guatemala naar behoren meewerkt met de IAO.
De EU haakte na lang aandringen uiteindelijk af omdat het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk niet akkoord gingen met de verklaring, maar België nam wel een duidelijk standpunt in en kon daarbij ook in naam van Nederland, Duitsland en Oostenrijk spreken. Josly Piette deed daarbij het krachtige woord, en riep de Guatemalteekse regering op om eindelijk maatregelen te nemen om de vervolging van syndicalisten te stoppen. Ook de Verenigde Staten hebben een sterke verklaring afgelegd.
Morele straf voor Guatemala
Samen met partnerorganisatie CGTG in Guatemala en de “Syndicale, inheemse en boerenbeweging” waarmee zij nu een front vormt, hopen we ten zeerste dat Guatemala wordt opgenomen in het eindrapport van de IAO-conferentie in 2010 met een speciale paragraaf. Ook al heeft de IAO geen effectieve sanctiemacht, er gaat zeker en vast een morele straf uit van dit rapport. Alle 25 landen die worden voorgedragen op de commissie normen willen er alles aan doen om uit dit rapport te blijven. Want een vermelding is een serieuze blaam voor het land in kwestie. Toekomstige handelsakkoorden en andere betrekkingen zouden daardoor wel eens in het gedrang kunnen komen.
Op dit moment wordt een sterke veroordeling van Guatemala geblokkeerd door de werkgeversgroep. Wordt vervolgd...
Luc Cortebeeck, is voorzitter van de werknemersgroep van de commissie van de normen. Hier aan het werk als voorzitter midden de leden van zijn bureau.Van links naar rechts: Beatrice Vacoto van ACTRAV(de vakbondspermanentie bij de IAO), Steve Benedict, directeur ITUC; Luc Cortebeeck,Khurshid Ahmed uit Pakistan; Mademba Sock uit Senegal en Trine Lise Sundnes uit Noorwegen.