donderdag, juli 08, 2010

Nieuwsbrief juli 2010

Guatemala op het matje geroepen in Genève

van Bart Verstraete, stafmedewerker Wereldsolidariteit te plaatse.Blog Luc Cortebeeck, MAANDAG 14 JUNI 2010

Op 9 juni waren de schendingen van arbeidsrechten in Guatemala het onderwerp van de commissie normen van de IAO in Genève. Wereldsolidariteit en ACV hebben vooraf heel wat lobbywerk verricht om overheden te overtuigen de schendingen te veroordelen. Uiteindelijk hebben de Verenigde Staten, België, Duitsland, Nederland en Oostenrijk hun bezorgdheid geuit over de situatie in Guatemala.

Voor het hele artikel klik hier


Guatemala: multinationals leven arbeidsrechten niet na

De MSICG, de brede beweging van vakbonden en boeren- en indianenorganisaties voert acties tegen bedrijf COBIGUA, een onderleverancier van de fruitmultinational Chiquita. De MSICG stelt de slechte werkomstandigheden en het niet betalen van het minimum loon aan de werknemers, aangesloten bij de vakbonden van het landbouwbedrijf aan de kaak.

Voor het hele artikel klik hier


Guatemala se ha convertido en un “paraíso” para el crimen, dice ONG

Guatemala se ha convertido en un "paraíso" para el crimen, que se ha enraizado tanto en la sociedad como en el Estado, advirtió el martes en un informe divulgado en Bruselas la ONG International Crisis Group.

Voor het hele artikel klik hier


CIDH da prórroga de 15 días al Gobierno

Mientras diversos grupos critican la actitud del Ejecutivo de no cumplir con las medidas cautelares recomendadas por la CIDH, de cerrar la mina Marlin, en San Marcos, el Gobierno logró una prórroga de 15 días para preparar y enviar un informe sobre las razones para mantener las operaciones de esa multinacional.

Voor het hele artikel klik hier


Preocupan conflictos a relator de la ONU

Líderes indígenas de todo el país denunciaron ayer ante James Anaya, relator especial de las Naciones Unidas para los Derechos de los Pueblos Indígenas, que la minería de metales y los proyectos de hidroeléctricas han generado contaminación, persecución y despojo de tierras.

Voor het hele artikel klik hier